Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Saradnja MSUB i Muzeja Tejt Modern

Muzej savremene umetnosti iz Beograda objavljuje saradnju sa prestižnim svetskim muzejom Tejt modern (Tate Modern) iz Londona, Velika Britanija. Tim povodom organizuje se izložba “Izvrnuta kuća/Inverted house” koja će biti otvorena u četvrtak, 21. novembra u Muzeju Tejt Modern u Londonu.

 


Kustoskinje: Hana Devar (Hannah Dewar, Tate Modern) i Una Popović (MSU)


Autori/umetnici: Siniša Ilić i Tina Gverović


Vreme trajanja izložbe: 21.11.2013 - 09.03.2014. / Tate Modern, Project space galerija, London, UK


O projektu: Saradnja podrazumeva kolaboraciju dveju institucija i kustosa Une Popović i Hane Devar na zajedničkom projektu koji će rezultirati organizacijom dveju izložbi. Prva izložba organizuje se u Londonu, a druga izložba biće organizovana sredinom sledeće godine u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Saradnja se realizuje u okviru programa/projekta Project Space koji Tejt Modern uspešno sprovodi već dve godine i podrazumeva direktno udruživanje Tejt Modern sa umetničkim institucijama i ne-komercijalnim kulturnim organizacijama širom sveta. Namera ovog programa jeste da se uspostavi direktna saradnja i promoviše serija samostalnih ili grupnih internacionalnih izložbi, projekata savremene vizuelne umetničke prakse. Fokus je na realizaciji manjih kustoskih modula (od organizacije samostalne izložbe do prezentovanja grupne izložbe, maksimum do 5 umetnika) i prezentovanju mlađih autora, recentnih umetničkih praksi ili pojedinačnih umetničkih ostvarenja.


O konceptu izložbe Izvrnuta kuća: Istražujući prirodu rezidencijalnog boravka kao kreativnog procesa, ova izložba predstavlja umetnički odgovor na samu zgradu muzeja Tejt Modern, muzejske zbirke, kao i na posetioce muzeja, ali istovremeno je i odraz širih međunarodnih tema koje povezuju ove dve institucije, u globalnom kontekstu. Pitanje muzeja, kolekcija, socijalnih interakcija, ali i sam potencijal kolaborativnog udruživanja jeste tema ove izložbe.


Autorska izložba  Siniše Ilića  i Tine Gverović Inverted house/ Izokrenuta kuća podrazumeva  prostorne instalacije i crteže koji se na različite načine  fizički, metaforično ali i fenomenološki oslanjaju na pitanje muzeja i osnovnih premisa muzeja kao takvih: kolekciju, publiku i zgradu. Rad se bavi idejom dekonstrukcije prostora, pa i vremena. Osmišljen je kao mikro prostor koji se bavi ličnim i geopolitičkim stanjima nestabilnosti, nepostojanosti i zavisnosti o takvim stanjima. Deo prostora natkriva tenda, neka vrsta zaklona, skloništa. Na zidovima su fiktivne priče o gradnji, suludoj besciljnoj gradnji, slike i crteži na kojima linija ili potez četkice postaju metafore za zauzimanje različitih pozicija i pogleda na stvarnost savremenog trenutka. Prostor galerije ujedinjuje mural, koji se bavi paralelnim istorijama kultura, i crteže i slike koje uvode informacije iz spoljašnjeg sveta, tragove konflikta i nasilja, izgradnje i destrukcije, kao i tehnološkog otpada.


Siniša Ilić i Tina Gverović sarađuju od 2006. godine kada su učestvovali u Programu studijskog boravka za umetnike i kustose (ISCP) u Njujorku, kao dobitnici nagrade Radoslav Putar (Hrvatska) i Dimitrije Bašičević Mangelos (Srbija). Od tada zajedno realizuju niz umetničkih radova, izložbi, i publikacija. Radovi se bave ličnim i socijalnim stanjima napetosti, nelagodnosti, ugroženosti i konfuzije. Njihove multimedijalne instalacije često su odgovor na sam galerijski prostor, na kontekst u kome se rad prikazuje i na način na koji je taj rad tumačen od strane publike. Nedavno su zajedno izlagali u Galeriji Fordham u Londonu, u Galeriji Arsenal u Bialistoku, u Poljskoj; na Bijenalu savremene umetnosti u Atomskom skloništu D-0 ARK, Konjic, u Bosni i Hercegovini; u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda; na 25. Memorijalu Nadežde Petrović, u Čačku u Srbiji; u Galeriji Nova u Zagrebu i u Galeriji Kontekst u Beogradu.


http://sinisailic.blogspot.com/

http://tinagverovic.blogspot.com/


Siniša  Ilić (1977, Beograd, Srbija). Živi i radi u Beogradu. Njegov rad uključuje crteže, slike i instalacije i saradnje u polju izvođačkih umetnosti. Ilić se bavi društvenim pojavama i mehanizmima, istražujući oblike rada, socijalnih tenzija i nasilja. Član je i jedan od osnivača TkH (Teorija koja hoda) – teorijsko umetničke platforme iz Beograda. Sarađivao je sa nizom umetnika, i teoretičara na različitim projektima. Nedavno je, pored ostalog, izlagao i u Galeriji Calvert 22 u Londonu, na Međunarodnom umetničkom festivalu Lofoten u Norveškoj, u Muzeju savremene umetnosti Metelkova u Ljubljani; galeriji Open Space, u Beču, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, na Praškom kvadrijelau scenske umetnosti; u Galeriji Depo u Istanbulu i Mestnoj galeriji u Ljubljani. Godine 2006, dobio je nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos. Boravio je na rezidencijalnim programima Kamov, u Rijeci 2013, KulturKontakt u Beču, 2009, ISCPu u Njujorku – Program studijskog boravka za umetnike i kustose 2006, Akademie Schloss Solitude, u Štutgartu u Nemačkoj, 2005 i 2003. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.


 


Tina Gverović (1975, Zagreb, Hrvatska). Živi i radi na relaciji Dubrovnik - London. Njeno stvaralaštvo obuhvata instalacije, crteže, slike, zvuk i video. U svom radu često predstavljenom u formi instalacija bavi se delovanjem imaginacije na formiranje prostora, teritorija i identiteta. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti Sveučilišta u Zagrebu, magistrirala na Akademiji Jan van Ajk (Jan van Eyck) u Mastrihtu (Maastricht) a, trenutno završava doktorsku disertaciju na Univerzitetu Midlseks (Middlesex) u Londonu. Poslednjih godina izlagala je, između ostalog, u Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci; Galeriji SE8 u Londonu, na Bijenalu u Busanu u Južnoj Koreji, u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu, u Galeriji Kubus Muzeja umetnosti u Lenbahausu (Lenbachhaus) u Minhenu, u Galeriji MUU u Helsinkiju, na Forumu Štatpark (Stadtpark) u Gracu. Tina Gverović dobitnica je nagrade Udruženja hrvatskih umetnika (2005) i nagrade Radoslav Putar (2006). Boravila je kao gostujuća umetnica u Baltičkom Art Centru u Visbiju (Visby) u Švedskoj 2012. i bila učesnica ISCPa – Programa studijskog boravka za umetnike i kustose - u Njujorku 2006. godine.


Datum objavljivanja: 13.11.2013.