Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Saopštenje za javnost

"...Kulturu je lako nadjačati kvazi-kulturom, ona se čak može i "demokratski" nadglasati, ali imajte na umu staru i bezbroj puta proverenu istorijsku činjenicu: pobednik nad kulturom uvek je poražen!..."


 


- Protestujemo protiv odluke Skupštine grada da Oktobarski salon postane bijenalna manifestacija!

- Protestujemo protiv načina na koji je donesena ta odluka!

- Protestujemo protiv "kadrovske politike" kojom se na mesto

v. d. direktora / direktorke Kulturnog centra  Beograda postavlja nekompetentna osoba!

- Protestujemo protiv ponižavajućeg načina na koji se vrši smena dosadašnje v. d. direktorke Kulturnog centra Beograda!



Kulturu je lako nadjačati kvazi-kulturom, ona se čak može i "demokratski" nadglasati, ali imajte na umu staru i bezbroj puta proverenu istorijsku činjenicu: pobednik nad kulturom uvek je poražen!



A nema kulture do kritičke kulture; ona koja nas ne vodi u pitanje zove se kič!

Oktobarski saloni su nas najmanje jednu deceniju ozbiljno dovodili u pitanje. Bilo nam je nelagodno pred tim ogledalom oje nam je nemilosrdno pokazivalo kakvi smo. Rezultati? Nedovoljni: sporo smo postajali bolji (sicl).

Trebalo nam je, dakle, više takvih izložbi - sa svim rizicima, manama i promašajima - trebalo nam je više kritičke samorefleksije. A Skupština grada Beograda odlučuje suprotno. Imamo utisak da oni koji su pripremali takvu odluku nisu znali šta rade.

Zaključili ste "da proteklih godina Salon varira i u koncepciji i u kvalitetu"?

Zar to nije uvek tako kad se traga za najdelotvornijim pitanjima? I kad se njima ukazuje na društvene probleme? Najzad, zar nije uvek tako sa kulturom i umetnošću? Neizvesnosti nema jedino na grobljima.



Odluka o bijenalizaciji Oktobarskog salon, način njenog donošenja, "kadrovska politika" kojom se na mesto v. d. direktora / direktorke Kulturnog centra  Beograda postavlja nekompetentna osoba i način na koji se vrši smena dosadašnje v. d. direktorke - sve su to činovi protiv kulture, a time i protiv društva. Dobar deo kulturne javnosti - ne samo one u "krugu dvojke" - još jednom je potpuno marginalizovan i profesionalno dezavuisan. I iznova se povlači u unutrašnju emigraciju. Na koju je, doduše, prilično naviknut...



Protestujemo i zahtevamo da se antikulturne odluke odnah ponište!





Beograd, 4. novembar 2014.

Društvo istoričara umetnosti Srbije

Predsednik Marko Omčikus

AICA SRBIJA

Predsednik Saša Janjić



 


Datum objavljivanja: 06.11.2014.