Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Saopštenje MSUB-a

U utorak 22. decembra 2015. godine Muzej savremene umetnosti je na simboličan način obeležio 50. godišnjicu otvaranja zgrade na Ušću uručivši zahvalnice institucijama i pojedinacima koji su svojim delima doprineli poslovanju muzeja.

 



 


Zahvalnice Muzeja savremene umetnosti su dodeljene institucijama sa kojima Muzej ima dugogodišnju uspešnu saradnju i sa kojima je ostvario brojne partnerske projekte - Srpskoj akademiji nauka, Narodnoj banci Srbije, Narodnoj biblioteci Srbije, Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, Muzeju istorije Jugoslavije i EUNIC mreži inostranih kulturnih centara u Srbiji, zatim Advokatskoj kancelariji Mikijelj Janković & Bogdanović. Muzej se takođe zahvalio i višegodišnjim medijskim partnerima Radio-televiziji Srbije i Preduzeću Politika novine i Magazini, kao i pojedincima, poklonodavcu legata Miroljubu Todoroviću i darodavcima većeg broja umetničkih dela Savi Šaronjiću i Dimitriju Mariću.





Nakon uručenja zahvalnica, v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada izjavio je da su kolektiv i Stručno veće muzeja izneli predlog Ministarstvu kulture i informisanja da se Miodragu B. Protiću, inicijatoru osnivanja i prvom upravniku Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, posthumno dodeli odlikovanje za zasluge iz oblasti kulture.





Muzej savremene umenosti je u 2015. godini realizovao 20 izložbi, 40 pratećih programa i objavio 7 publikacija. I naredne godine Muzej savremene planira programe koji će doprineti afirmaciji savremene umenosti, kao što su izložbe domaćih i inostranih autora, retospektivne izložbe iz zbirki MSU, kao i međunarodna saradnja.



Za 2016. godinu su u planu samostalne izložbe domaćih umetnika Branisalva Nikolića, Jelene Jureše, Aleksandrije Ajduković, dok se iz kolekcije MSU izdvajaju izložbe iz Legata Vaska i Zlate Pregelj i izložba radova Đorđa Andrejevića Kuna. Od međunarodnih izložbi planirana je saradnja sa Zaheta nacionalnom umetničkom galerijom iz Varšave, saradnja sa Mestnom galerijom iz Ljubljane i izložba „Anatomske mere“, koja pored internacionalnih umetnika, predstavlja i dela iz kolekcije MSU. I naredne godine se nastavlja projekat digitalizacije bibliotekačke građe, ovog puta je reč o “Čitajte o konceptualnoj umetnosti”, a u pripremi su i dve međunarodne konferencije, kao i brojni prateći i edukativni programi.


 



Datum objavljivanja: 23.12.2015.