Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sanja Žigić & Ivan Blanuša: Tragovi urbanog

U galeriji Umetničkog centra Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd, otvara se izložba autora, Sanje Žigić i Ivana Blanuše, pod nazivom, "Tragovi urbanog". Radovi se mogu pogledati do 10. marta, 2012. godine.

 


Logika koja povezuje ovo dvoje mladih umetnika je generacisku bliskost. Oboje su istovremeno upisali i završili Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Sanja Žigić je diplomirala na katedri za grafiku, a Ivan Blanuša na katedri za slikarstvo. Njihov dijalog se može tražiti u generacijskom, medijskom, poetičkom i tematskom kontekstu.

 

Na izložbi Tragovi urbanog Sanja Žigić prezentuje seriju litografija "Tragovi Zuba", a Ivan Blanuša seriju slika (akrila na platnu) na kojima, kako sam kaže, ponekad ostavlja slovo ili broj kao znakove i simbole ljudskog postojanja. Po njemu, svaki umetnik traži svoj lični izraz, sopstveni doživljaj sebe i sveta oko sebe. Za njega urbano nije samo puki gradski prizor, već je to metafizika koju umetnik u urbanom nalazi, i definiše je kao svoju estetičku nit i simboliku.

 

 

 

Sanja Žigić, rođena 1985. godine u Kikindi. Diplomirala je 2009. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za grafiku u klasi profesora Zvonka Tilića. Bila je stipendista Ministarstva omladine i sporta, Fonda za mlade talente Republike Srbije. Master studije na odseku grafika završila је 2011. godine takođe u klasi profesora Zvonka Tilića. Bila je mentor na IV Grafičkoj koloniji „Sofija“ u Bogdancima – Makedonija. Živi u Novom Sadu. Priredila je nekoliko samostalnih i učestvovala na više kolektivnih izložbi. Član je SULUV-a  i  ULUS-a.

 

Ivan Blanuša, rođen u Vršcu 1980. godine. Osnovnu i srednju školu za dizajn završio u Beogradu, a 2004. godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Diplomirao je i upisao master studije na istom smeru 2009, kod profesora Bosiljke Zirojević. Master studije završio 2011. Član je (Udruženja likovnih stvaralaca Šapca) ULSŠ i (Udruženja likovnih umetnika Srbije) ULUS-a.


 


 


Datum objavljivanja: 28.02.2012.