Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sandro Chia: ratnici, skulpture i monotipije

U subotu, 16. oktobra u 18 časova u MSUV, Dunavska 37, Novi Sad, otvara se izložba, "SANDRO CHIA: CUM GRANO SALIS / ratnici, skulpture i monotipije". Izložba traje do 7. novembra.

 


Kustos: Enzo Di Martino

Vodja projekta: Toni Biloslav

Kustoskinja MSUV: Svetlana Mladenov




Izložba se organizuje u saradanji sa Obalnom Galerijom  Piran iz Slovenije, Muzejom suvremene umjetnosti Pule i Muzejom suvremene umjetnosti Istre iz Hrvatske.   


 

Sandro Chia (Firenca, 1946) je četvrti predstavnik italijanske transavangarde, vaznog umetničkog pokreta  20. veka ciji predstavnici ( Francesco Clemente, Enzo Cucchi, Nicola De Maria  i Mimmo Paladino  ) krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, izvode obrt od neslikarskih tendencija ka eklektično- staromodnom shvatanju slikarstva ili, jednostavnije rečeno,  umetnici iznova  otkrivaju smisao manuelnog rada, individualnosti i ponovo uvode kategorije slikarstva, skulpture i crteža u svoje opuse. Gotovo četrdeset godina je prošlo od autorove  prve izložbe u galeriji La Shalit (Rim, 1971). To je takođe razdoblje u kojem je Chia  postao jedan od ključnih  svetski poznatih savremenih umetnika. U periodu  nastanka i punog razvoja ideja i slikarskih praksi transavangarde, Chia je tvorac niza ključnih  slika ovog umetničkog shvatanja, ujedno i kapitalnih slika unutar sopstvenog  ukupnog opusa, kao sto su Cane italiano, 1979, Fumatore con guanto giallo, 1980, Sinfonia incompiuta, 1980, Conglio per pranzo, 1981, Volto scandaloso, 1981, Successo al caffe Tintoretto, 1981, Pescatore d’aqua, 1981, i dr.


Nakon  nedavno održane  velike retrospektive, pod rukovodstvom  poznatog kritičara  Achille Bonita Olive u National Gallery of Modern Art (GNAM), novosadska izložba će  publici ponuditi veliki izbor monotipija, slika  i skulptura, kao  uvid u recentnu  produkciju  umetnika. 


Chia Sando  je rođen je 20.aprila 1946 u Firenci, gde je pohađao Art Institute i kasnije Art College. Diplomirao je 1969. 70-tih se  seli u Večni grad, Rim, i  putuje  po Indiji, Turskoj i Evropi. U razdoblju između 1980 i 1981, boravi i radi u Nemačkoj da bi se nakon toga, preselio  u New York.  Dela Sandra Chie su izložena u nekim od najvažnijih galerija i muzeja širom sveta. Izlagao je na Bijenalu u Parizu i Sao Paulu, te nekoliko puta na Biennalu u Veneciji.  Trenutno živi i radi na relaciji  Majami – Rim - Montalcino gde se, između ostalog, bavi i vinarstvom.


http://www.sandrochia.com/


 


Datum objavljivanja: 14.10.2010.