Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sandria Hu: Arheološka haljina

U ponedeljak 10. februara u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv, Obilićev venac, otvara se izložba kolagrafija Sandrie Hu pod nazivom Arheološka haljina. Izložba traje do 1. marta, 2014. godine.


 


Sa radom Sandrie Hu, autorke koja živi i stvara u Teksasu, beogradska publika je već imala prilike da se upozna na Majskim izložbama grafike Grafičkog kolektiva, a tokom 2009. je gostovala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.



"Rad u inostranstvu je uvek interesantno iskustvo za mene", navodi Sandria Hu. Osim što joj pruža upoznavanje sa drugim umetnicima, boravak u različitim zemljama joj omogućava da istraži kulturne, istorijske i društvene okolnosti, pokretače njenog stvaralaštva.



Ciklus pod nazivom "Arheološka haljina" nastao je iz autorkinog iskustva u komunističkoj Čehoslovačkoj sredinom osamdesetihih godina. Sastoji se od 20 kolagrafija u koje su utisnute dečije haljine za krštenje, prethodno potapane u gel medijum dok ne postanu čvrsta, dvodimenzionalna ploča za štampanje.  Zatim je preko njih nanet sloj boje koji pojačava taktilni utisak. Radovi istražuju ideje gubitka, identiteta i ritual, kao i liminalne osnove između pamćenja i identiteta; forme i značenja; života i smrti.





Sandria Hu (1946, San Francisko), školovala se na San Dijego i Stenford univerzitetima u Kaliforniji. Samostalno izlaže od 1977. Dobitnica brojnih nagrada. Od 1975. predaje na univerzitetu u Teksasu.


 


 



Datum objavljivanja: 06.02.2014.