Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sandra Košić: Otvoren prostor

U utorak, 6. maja u 19h u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba crteža autorke Sandre Košić, pod nazivom, "Otvoren prostor". Izložba traje do 14. maja.


 


OTVOREN  PROSTOR



 

Priroda je beskrajna, neizmerna vasiona koju zelimo da shvatimo, istražimo…



Sve, od letnjeg povetarca do razbesnele vatre u unutrašnjosti zvezda, sazdano je od svega nekoliko vrsta čestica, sitnih, a toliko značajnih...



Pojavni svet u kom se nalazimo, nastao bez ljudskog uticaja, sačinjen je od beskrajno snažne materije koja me nagoni na daleko šire shvatanje prostora od onog što čula mogu da opaze.



Čovekovo sadašnje znanje je iznenađujuće kompletno, čak i kada treba objasniti nešto veliko pomoću  malog, nešto snažno pomoću nezamislivo slabog.



Dok stojim na otvorenom prostoru gledajući ka horizontu, mestu gde se zemlja imaginarno spaja sa nebom, postavljam sebi pitanja: Da li prostor ima kraj? Kada je nastao, i kako? Odgovori na ova pitanja bi se mogla naći u nekoj enciklopediji ili priručniku. Serija mojih radova nije enciklopedija niti priručnik,ona je prvenstveno istrazivanje na polju vizuelnog iskustva, čulnog doživljaja.



Rođena sam u Novom Sadu, odrastala u igri na livadama, okolnim njivama, poljima suncokreta , kukuruza...



Horizont, za mene tada još neshvaćen pojam ostavio je snažan trag u sećanju, i sada po povratku na iste te periferije javlja se moj instinkt ka stvaranju, želja i potreba da na likovni, meni svojstven način istražim upravo taj prostor usko povezan sa mojim detinjstvom.



Ravnica, livade, polja deteline, oranice, beskrajno nebesko prostranstvo suprotstavljeni su horizontom, a spojeni u jednoj tački nedogleda prodirući duboko u prostor i otvarajući jednu ogromnu širinu.



Posmatrajući taj nedogled shvatam vezu i nagon ka ličnoj reprodukciji, i tako od malena "probuđeno čulo" ka prostranstvu realizujem u ovom projektu koga čini serija crteža kombinovane tehnike.


Sandra Košić je rođena 27.12.1986. godine u Novom Sadu. 2006. godine upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, na departmanu za slikarstvo, u klasi profesora Vlada Rančića. 2010. diplomirala na Akademiji umetnosti u klasi istog profesora. Završila master studije na predmetu crtanjnje u klasi profesorke Jelene Trpković. Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na predmetu Metodika likovnoe kulture kao stručni saradnik. Član udruženja SULUV-a od 2012. godine.


 



Datum objavljivanja: 29.04.2014.