Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Samostvaranje kao stvaranje Ljubice Stevanović

U četvrtak, 23. septembra u 19 sati u Galeriji Magacin u Kraljevića Marka 8, otvara se samostalna izložba autorke Ljubice Stevanović, pod nazivom, "Samostvaranje kao stvaranje". Izložba traje do 4. oktobra.

 


Ko dođe na izložbu likovnih ostvarenja Ljubice Stevanović stupa u Kulu od slonovače. Uobičajena funkcija umetnosti da odvuče pažnju od svakidašnjice i na vešt način je ponovo preusmeri ka njoj, ovde se radikalizuje u Slikarkinom prikazu sebe same.




Ta  i pogotovu ta tema nije u umetnosti ništa novo od vremena kada su njome sa velikim uživanjem počeli da se bave jedan Leonardo, njegov obožavalac Direr, koji je otišao čak dotle da se samostvorio u liku Božijem, a potom Velaskez i Goja, koji su se mrtvo hladno uslikavali na platna sa sve kraljevskim porodicama. (Više su danas ta platna poznata po njima nego po kraljevskim porodicama.) Lik umetnika stvaraoca postao je centralna tema umetnosti.




... I kada posetilac ove izložbe napusti Slikarkinu Kulu od slonovače i kroči u svet svakidašnjice, sa sobom nosi zadovoljstvo da je barem na kratko bio deo jednog bezbrižnog dečjeg sveta, samostvorenog iz razloga koje neće u potpunosti moći da dokuči, ali jedno ostaje zasigurno: samo stvaranje je ovde u potpunosti u ulozi samostvaranja  i to lepog.  


Dušan Glišović




Izložba traje do 04. oktobra 2010.

Radno vreme izlozbe:  16:00 – 19:00




Ljubica Stevanović

1967.   Rođena u Šapcu

1999.   diplomirala na fakultetu za Fizičku kulturu

2004.   upisala fakultet Likovnih Umetnosti u Beogradu

2009.   diplomirala na Fakultetu Likovnih Umetnosti u kalsi prof.Gordana Nikolića




Samostalne izložbe

2010.    samostalna izložba u galeriji Grad, Beograd

2010.    samostalna izložba u galeriji  Remont, Beograd

2010.    samostalna izložba  Art Klinika  Novi Sad


 


Datum objavljivanja: 22.09.2010.