Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Samo svoja: Sonja Savić

Dokumentarna izložba, "Samo svoja: Sonja Savić", Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, Dom omladine Beograd, otvaranje izložbe: 22. aprila u 19h, projekcija filma, "Sonja", režija: Dragana Kanjevac, 22. aprila u 20h u Kulturnom centru Pančeva.


 


Izložba SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ posvećena je jedinstvenoj umetnici koju svi pamte kao filmsku zvezdu, snažnog autora, urbanu ikonu i kritičara establišmenta. Ona je umetnica koja je obeležila svoje vreme filmskim ulogama i za nju se, sa sigurnošću može reći, da nije skupljala umetnička dela već ih je inspirisala. Nije pratila modu, ona je imala svoju ličnu modu. Ovom prilikom, po prvi put su izloženi njeni lični predmeti, kao što su: Sonjina violina, instrument na kojem je kao dete započela muzičko obrazovanje, rukopisi, scenariji, njene prve naočare sa dioptrijom, omiljenu kapu i jaknu, fotografije i autorske video radove.



Kao prateći deo programa izložbe, U Kulturnom centru Pančeva 22. aprila od 20h biće prikazan film SONJA, u režiji Dragane Kanjevac. Premijera filma “Sonja”, u produkciji kuće Bastards iz Beograda, bila u DOB-u 2012. godine, na otvaranju 59. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Film je potom prikazan i u drugim gradovima u Srbiji i u regionu, a između ostalog, videla ga je i njujorška publika. Film sadrži i raznovrstan arhivski materijal vezan za glumačko i autorsko delovanje Sonje Savić, glumačke zvezde srpskog i jugoslovenskog filma koja je 90-ih godina skrajnuta i ostala neshvaćena do smrti 2008. godine.





Sonja Savić je na početku karijere dobijala ponude da bude prvakinja gotovo svih najvećih pozorišnih kuća, ali sebe nije videla u institucionalnom pozorištu, gde se “plete, razmenjuju recepti i tekst se ne uči napamet sve do premijere”. U prvoj polovini 80-ih snimala je filmove gotovo na svakih par meseci, a 90-ih, na pragu zrelosti, kada je dočekala krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora, odabrala je život van institucija, kritički društveni stav i bavljenje eksperimentalnim pozorištem i video umetnošću. Nakon 2000. godine, slovenački film je vraća u regionalnu kinematografiju, ali u isto vreme traje njena lična drama ogorčenja i izolacije, koja se završava preranom smrću u septembru 2008. godine.

Dragana Kanjevac, dugogodišnja je TV novinarka i publicistkinja u oblasti kulture i medija, po obrazovanju filozof, a režirala je i dokumentarni film o Beograđanima u Njujorku “Njujork: 6 sati ranije” (2009). Koautorka je i dokumentarnog filma o kultnom klubu “Akademija” u Beogradu “Akademija republika” (1997). Dragana Kanjevac je i osmislila koncept projekta “Samo Sonja: Sonja Savić” s Bobanom Jevtićem i Nenadom Veličkovićem, a autor instalacije je Mateja Ristić.


 



Datum objavljivanja: 16.04.2013.