Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Salsa, Jasmine Aleksić

U sredu, 19. maja u 19 časova u Galeriji SKC-a, Novi Beograd, otvara se samostalna izložba grafika autorke Jasmine Aleksić , pod nazivom, "Salsa". Izložba će trajati do 2. juna.

 


Da li je moguće odgonetnuti umetnike  tumačeći njihovu umetnost? 

Koliko nam umetnička dela stvarno otkrivaju a koliko skrivaju njihove ličnosti?

Kolika je tajna i jačina podsvesti?

Da li smo sigurni da crvena boja predstavlja ljubav, sreću, strast,   uzavrelu krv, ili možda vatru, patnju, greh... Kraljevska boja magičnih moći nastala od astečke kosenile, zagonetnog nastanka i kontraverzne simbolike.

Kako je protumačiti?

Šta mi to vidimo, osećamo,  koja nam je to energija upućena i sa kojom namerom?

Da li se umetnik plaši kad sebe predstavlja publici?


Zar nije dovoljno što gledajući grafike Jasmine Aleksić  osećamo vrelinu letnjeg dana, tajanstvenost nedokučivih pejzaža,  lepotu enterijera, rosu, dok sunce izlazi, hladnoću vetra i kiše, dubinu perspektive veselo razigranih kockica, i crvenu, tešku, vatreno crvenu, ženstvenu i opasnu kao "Salsa"? I ako još uvek opušteni latino ritam može da nas ponese da zaigramo, moći ćemo da osetimo i atmosveru i toplinu boja,  i uživamo u raznolikosti simbolike i mašte,  udišući energiju koju nam umetnica daruje.


Da li treba da primimo dragoceni poklon bez objašnjenja,  da li smo spremni da upijamo lepotu prihvatajući je?


autor i organizator, Nataša Brkić, akademski slikar


 


"Jasmina Aleksić zasniva svoje stvaralaštvo i na elementima iz stvarnosti i na onima što pristižu iz mašte ili podsvesti. Njeni motivi su enterijeri sa figurama  ljudi  ili nekim drugim jasno definisanim predmetima, kao i asocijativni predeli sa amoretima, anđelima ili ličnostima iz bajki i mitova. Ona i njima ističe njoj važnu fabulu kojoj, ipak, nije sve podredila.

Po svemu sudeći emotivna umetnica u svaku svoju kompoziciju unosi trenutna raspoloženja, ali neosporno iznad svega želi da ostvari uvek drugačije likovne situacije koje dejstvuju i same po sebi. Nudi vrlo koncizne iskaze sintetičkim crtežom, minimalističke odnose geometrijskih polja sa opštepoznatim simbolima unutar njih, ponajviše, zasićene površine ispunjene linearnim spletovima, aktovima i delovima portreta. Koristi valerske gradacije smeđe ili plave jednako kao i oštre sudare crvene, crne, žute, plave i bele, odnosno postiže i suptilne harmonije i dramatične kontraste. Pretežno pojednostavljuje i stilizuje oblike, ali ponekad insisira i na realistički obrađenom detalju...

Zato verujemo da će radoznalim pristupom i istraživačkom strašću, uraditi još mnogo dobrih dela i obezbediti im mesto u muzejskim zbirkama i antologijskim pregledima naše grafike."


Ljubica Miljković, likovni kritičar


 


 


Datum objavljivanja: 17.05.2010.