Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Salon umetnosti Pančeva 2013.

Tradicionalna izložba slika i crteža Salon umetnosti Pančeva 2013. otvara se 4. novembra u 19. sati u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.


 


Povodom Pančevačkog salona 2013

Sava Stepanov



....Zahvaljujući  organizatorima  Pančevački  salon,  tokom poslednjih nekoliko godina, uporno traga za adekvatnim načinom prezentacije delovanja umetnika koji deluju u gradu kraj Tamiša. Trijenalnim smenjivanjem  klasičnih salonskih žiriranih izložbi (poput ovogodišnje), autorskih izbora (poput prošlogodišnjeg) i tematsko- koncepcijskih izložbi (poput postavke posvećene skulpturi iz 2011) nastoji se ostvariti kompleksan tretman  produkcije pančevačkih umetnika.  Čini se da je u ovoj i ovakvoj sredini – to adekvatan recept. Smenjivanjem tih različitih koncepata prezentacije izbegavaju se ponavljanja određenih rezultata i sličnosti ponavljajućih salonskih postavki,  kakva su moguća (čak očekivana) predstavljanjima umetničkih zbivanja  jedne gradske sredine kakva je pančevačka.

Ovogodišnja izložba je posvećena aktuelnom slikarstvu Pančeva. Žiri je nastojao da deluje kompetentno,  da bude objektivan i racionalan. Jer, zadatak (i ove) salonske izložbe je da podjednako  ukaže  na ostvarenja mladih i novih snaga, da uoči i prezentuje različite koncepcijske i stilske iskaze, da odabere zanimljive rezultate iz kontinuiteta već afirmisanih i publici poznatih slikarstava umetnika starijih generacija…


 



Datum objavljivanja: 30.10.2013.