Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Salon umetnosti Pančeva 2011.

Salon umetnosti Pančeva 2011, pod nazivom "Limitirana stvarnost", ove godine priređuje izložbu skulpture i keramike na kojoj učestvuje dvadeset i pet umetnika iz Pančeva, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina... Otvaranje je 4. novembra u 18. sati.


 


Umetnost osvajanja prostora odvija se u liminalnim zonama, među sipkavim granicama koje se pružaju između opipljivog i neuhvatljivog. Forme nastaju limitiranjem materijala ili ograničavanjem praznine. Njihovi međuodnosi u prostoru stvaraju nove međuprostore, dok publika svojim obrisima kreira novu stvarnost, novu iluziju.



SALON UMETNOSTI PANČEVA 2011, pod nazivom LIMITIRANA STVARNOST, ove godine priređuje izložbu skulpture i keramike na kojoj učestvuje dvadeset i pet umetnika iz Pančeva, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina... Na četdeset i prvom Salonu umetnosti svoje radove predstaviće Bojana Trivić, Elizabeta Perić, Gorski Kabadaja, Irena Dimitrijević, Ivana Rakidžić Krumes, Larisa Ackov, Ljubomir Vučinić, Mak Kabadaja, Marija Stanojlović, Mihajlo Gerun, Milan Stankov, Milica Murgic, Milun Šiljković, Mirjana Blagojev, Miroslav Prvulj, Miroslav Savkov, Nada Denić, Natasa Vasilic i Jovana Filipović, Sabina Horvat, Snježana Torbica Prvulj, Svetlana Karović Deranić, Tatjana Juričan, Tomislav Lučić,Vanja Perović, Željana Jurković.



"....ovogodišnja izložba Pančevačkog salona zasigurno jeste usmerena ka aktuelnim problemima sveta i ovog našeg vremena. To što je nekolicina eksponata u bliskom dosluhu sa najaktuelnijim tendencijama - sasvim je dovoljno da afirmiše nekoncepcijsku, revijalnu izložbu. Jer, u ovoj postavci postoje inovativni elementi. Tim pre što i među delima koja nisu izašla iz koncepta „klasične skulpture“ - bilo da su ih stvarali autentični skulptori, keramičari i umetnici koji su u skulpturu „ušli“ iz drugih medija i iz drugačijih umetničkih pozicija – ima serioznih ostvarenja i istinskih plastičkih dometa..."

izvod iz teksta za katalog, Sava Stepanov, likovni kritičar





Salon umetnosti Pančeva je revijalna, godišnja izložba vizuelne umetnosti, nastala po ugledu na Oktobarski salon Beograda. Održava se od 1971. godine i tokom vremena je menjala svoju strukturnu koncepciju. Izložba se organizuje kao autorska sa jasno definisanim programom koji je koncipiran sa namerom da poveže i prikaže lokalnu i regionalnu scenu kroz otvorenu saradnju i interaktivan pristup učesnika i publike. Revijalni karakter izložbe omogućava uvid u aktuelnu umetničku produkciju i mogućnost razmene aktera, umetničkog iskustva i prakse. U okviru ove manifestacije objavljuje se publikacija sa pratećim tekstovima teoretičara i kritičara, opremljena foto dokumentacijom.


 



Datum objavljivanja: 28.10.2011.