Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Salon umetnosti Pančeva

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Živojina Mišića 1, izložba radova pančevačkih umetnika " Salon umetnosti Pančeva PA2012ART PROFILI kustos Sava Stepanov. Otvaranje: 6. novembra u 19h.


 


"Umetnost pokreta u prostoru praznine"



PA2012ART PROFILI: Pal Dečov, Nada Denić, Milan Jakšić, Dragan Jelenković, Jelena Lalić, Stevan Markuš, Milica Murgić, Milan Stankov, Nataša Teofilović, Saša Rakezić alijas Aleksandar Zograf



Ovogodišnji autorski pogled na umetničku scenu u Pančevu usmeren ka individualnim poduhvatima; otuda i ovaj pomalo komplikovani naslov PA2012ART PROFILI. Jer, namera selektora nije usmerena ka sagledavanju opšte situacije i ukazivanje na prevladavjući umetnički stil ili pravac – nego je ova salonska izložba koncipira da akcentuje delatnost istaknutih umetnika iz Pančeva, na autentične stvaralačke ličnosti koji su oformili svoje opuse kao zasebne vizuelno-plastičke, karakteristične sadržinske (metaforičke, kritičke, filozofske, komunikacijske), i (neo)modernističke iskaze. Uostalom, upravo njihova stvaralačka aktivnost – u višeglasnom saglasju sa ostalim umetničkim akcijama – čini glavninu pančevačke umetničke scene tokom ranih godina druge decenije ovog, još uvek novog,  XXI stoleća.

Ukazivanje na odabrane umetničke ličnosti u aktuelnom trenutku, zasnovano je na uvažavanju ostvarenih stvaralačkih kontinuiteta; te na uverenju selektora da se upravo iz tih kontinuiteta mogu selekcionisati primereni ovovremenski rezultati. U tom smislu treba shvatiti i prihvatiti salonsku prezentaciju dela kojima desetoro umetnika, u okviru vlastitih opusa, iznalaze nove plastičke i metaforičke potencijale.

Sava Stepanov  (izvod iz teksta za katalog)





Salon umetnosti Pančeva

Salon umetnosti Pančeva je revijalna, godišnja izložba vizuelne umetnosti, nastala po ugledu na Oktobarski salon Beograda. Održava se od 1971. godine i tokom vremena je menjala svoju strukturnu koncepciju. Izložba se organizuje kao autorska sa jasno definisanim programom koji je koncipiran sa namerom da poveže i prikaže lokalnu i regionalnu scenu kroz otvorenu saradnju i interaktivan pristup učesnika i publike. Revijalni karakter izložbe omogućava uvid u aktuelnu umetničku produkciju i mogućnost razmene aktera, umetničkog iskustva i prakse. U okviru ove manifestacije objavljuje se publikacija sa pratećim tekstovima teoretičara i kritičara, opremljena foto dokumentacijom.







Promocija knjige o 3D karakter animaciji: „Umetnost pokreta u prostoru praznine“ - (tehnologija i praksa virtuelnih karaktera) autorka: Nataša Teofilović 15. novembar u 19h


Knjiga Nataše Teofilović „Umetnost pokreta u prostoru praznine“ višestruko je korisna za studente kompjuterske grafike i animacije i uopšte, ljubitelje digitalne umetnosti. Bez suvišnih reči objašnjeno je najvažnije. Saznajemo da su tehnologija i umetnost dva lica istog digitalnog medija. Spoznajemo dobre i loše strane svakog od njih – učimo kako združiti tradicionalnu i kompjutersku animaciju, zašto digitalni karakteri mogu da nam izgledaju hladno i odbojno, kako se, korak po korak, mogu izraditi i na pravi način primeniti. Svaki detalj je podrobno opisan, objašnjen i dokumentovan, a svaki važan pojam pažljivo je definisan, što ovu knjigu čini odličnim udžbenikom za predmete koji proučavaju umetnost i tehnologiju kompjuterske animacije, digitalnu tehnologiju, istoriju i psihologiju medija i mnoge druge, a naročito one eksperimentalne, koji sintetišu više medija: multimedijske, interdisciplinarne ili takozvane hibridne medije. Bogat spisak literature i rečnik stručnih termina učiniće ovu knjigu često konsultovanim priručnikom.



Unapred rezervišem deo tiraža za moje studente! Rastko Ćirić (iz predgovora knjige)


 



Datum objavljivanja: 30.10.2012.