Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Šalitrena pećina

Na lokalitetu Šalitrena pećina arheološka ekipa na čelu sa višim kustosom Narodnog muzeja u Beogradu, arheologom, Bojanom Mihailović nastavlja arheološka istraživanja najbogatijeg paleolitskog nalazišta na području centralnog i zapadnog Balkana.

 


Arheološki lokalitet Šalitrena pećina koja je smeštena u klisuri reke Ribnice, u selu Brežđe kod Mionice iz godine u godinu arheolozima pruža dragocene podatke kako o materijalnoj kulturi tako i o duhovnom životu paleolitskog čovaka.


Na osnovu dosadašnjih saznanja može se reći da Šalitrena pećina predstavlja za sada najbogatije i najznačajnije paleolitsko nalazište u Srbiji, jedino gravetijensko nalazište na prostoru zapadnog Balkana i svakako jedno od najbogatijih i najznačajnijih gornjepaleolitskih nalazišta u jugoistočnoj Evropi. Mnogobrojni kameni artefakti i ostaci faune omogućavaju arheolozima da sa svakim novim nalazom načine značajan pomak u razumevanju najstarijeg perioda ljudske prošlosti.

Tipološko-tehnološkom analizom pronađenog materijala je utvrđeno, a standardnom AMS metodom i potvrđeno da je Šalitrena pećina naseljena  još tokom srednjeg paleolita (38 000 godina pre sadašnjosti), dok materijal pronađen u hronološki mlađim slojevima pripada vodećim gornjepaleolitskim kulturama Evrope, orinjasijenu datovanom na 31 000 godina pre sadašnjosti i gravetijenu datovanom na 24-25000 godina pre sadašnjosti.


Značaj i potencijal Šalitrene pećine je izuzetno veliki jer nam pruža mogućnost da rasvetlimo najdrevniji period naše prošlosti. Svako novo otkriće omogućiće arheolozima da saznaju još nešto o ovde otkrivenim kulturama, njihovom poreklu i međusobnim odnosima dok bi otkriće antropoloških ostakaka moglo predstavljati značajan doprinos odgonetanju uvek aktuelnog piranja pojave savremenog čoveka na ovim prostorima.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


Datum objavljivanja: 06.08.2009.