Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sajam nezavisnih umetničkih organizacija

ARTFAIR u četvrtak, 25. oktobra u 14. u novom POP UP prostoru Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5., od 25. do 28. oktobra 2012. godine.


 


Velika švedsko-srpska umetnička inicijativa u Beogradu

"Verujem da će Belgrade Art Fair opravdati realna očekivanja, i uspeti da već u prvoj godini predstavi aktuelnu savremenu umetničku scenu, kod nas i u svetu. Rađa se značajan umetnički projekat koji je nedostajao Beogradu i ovom regionu Evrope". Nenad Bogdanović


Prvi balkanski međunarodni sajam nezavisnih umetničkih organizacija biće održan od 25. do 28. oktobra 2012. u Beogradu. Sajam su inicirali Formverk (art zone), švedska organizacija sa obimnim iskustvom u izlagačkim aktivnostima u okviru nezavisnih umetničkih grupa i nekomercijalne umetničke scene, trenutno bazirana u Srbiji, i MOBA, srpska nevladina organizacija sa razvijenom mrežom kontakata na Balkanu i šire.

„Ideja o pokretanju sajma za samostalne umetničke inicijative javila se pre nekoliko godina kada smo započeli umetničku saradnju na Balkanu“, kaže Stina Pehrsdotter, umetnički direktor Formverka (art zone), i naglašava: „To je veoma uzbudljiv region sa živom umetničkom scenom kojoj, iz našeg iskustva, ostatak Evrope ne poklanja primerenu pažnju.“ Petnaest evropskih galerija, inicijativa i organizacija fokusiranih na nezavisne i nekomercijalne umetničke aktivnosti dobilo je poziv da učestvuje u realizaciji posebno zanimljive i osobene izložbe, i da otvori mogućnost za razmenu i učešće publike u zanimljivom debatnom programu. Debata je zamišljena kao panel diskusija tokom koje će Andreas Ribbung (Supermarket, sajam umetnosti u Stokholmu), Maksim Illukin (ABC , sajam umetnosti u Moskvi), Edmund Piper (Berliner Kunstsalon u Berlinu) i Nia Pushkarova (Watertower Art Fest u Sofiji), raspravljati o svojim iskustvima i o mogućnostima za pokretanje nezavisnih umetničkih inicijativa i sajmova. „Tokom godina rada i saradnje sa umetnicima i organizacijama na Balkanu, osećali smo da postoji potreba za mestom susreta i zanimanje za nezavisnu umetničku scenu u Evropi. Zato sada otvaramo mogućnost za predstavljanje izuzetne, autentične i posvećne umetnosti i pružamo prostor za diskusiju o uslovima potrebnim za pokretanje nezavisne umetničke scene“, objašnjava Niclas Hallberg, umetnik iz Formverka (art zone) i menadžer projekta Beogradskog sajma umetnosti.

Tokom izložbe će biti predstavljen i program performansa prema zamisli Nenada Bogdanovića, čuvenog srpskog performans umetnika, koji je pozvao osmoro evropskih umetnika među kojima su i Joakim Stampe (Švedska), Laura Cristin (Italija), Radoslav B. Čugalj (Srbija) i Waldemar Tatarczuk (Poljska). Takođe, odvijaće se i četiri različita video programa u organizaciji udruženja koja pripremaju festivale video umetnosti: Unbound Studio iz Pune (Indija), Papay Gyro Nights sa Orknija (Škotska), NOVA sa video umetnošću iz nordijskih zamalja i AIVA, novi međunarodni video festival iz Engelholma (Švedska). Formverk će izložiti radove Zorana Todorovića, kontrоverznog konceptualnog umetnika iz Beograda, koji je predstavljao Srbiju na Venecijanskom bijenalu 2009.


Učesnici: Art klinika – Srbija, Art Lab – Švedska, Candyland – Švedska, Duplex10m2 – Bosna i Hercegovina, Galleri 69 – Norveška, Kultivator - Švedska, Kuten - Finska, Microwesten – Nemačka, Galerija MAS – Srbija, MOBA – Srbija, Nis de la Pinani – Slovenija, OFIS – Rusija, Treći Beograd – Srbija i Watertower Art Fest – Bugarska. Beogradski sajam umetnosti se ostvaruje uz podršku Švedskog instituta, Švedskog umetničkog saveta i

Švedske ambasade u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 24.10.2012.