Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rukavina & Sauer: Zavođenje

U četvrtak, 17. septembra u 20 časova u New Moment galeriji, Hilandarska 14, otvara se izložba autora Mirjane Rukavine i Sebastiana Sauera, pod nazivom, "Zavođenje".

 


Foto izložba Zavođenje sastoji se od "otkrivene" i "pokrivene" kombinacije vizuelnih materijala fotografije bez blica i izabrane poezije antičkog grčkog filozofa, pesnika i satiričara Ksenofana iz Kolofona, pisane u poetskoj formi heksametar.


Umesto direktnog prevoda vanvremenskih stihova, koji bi uništili poeziju, ovaj antički grčki tekst je interpretiran u vidu zvučnih kolaža u duhu svakodnevnog govora uzimajući u obzir antikizirajuće pojedinosti od strane poznate grčke operske pevačice Zinovia-Maria Zafeiriadou, koja živi i radi u Sloveniji.   


Antičko grčki tekstualni deo izložbe se meša i nadopunjuje sa fotografijama profesionalnih modela (među kojima je Sanela Vukalić, slovenačka Playboy devojka 2009) u njihovim ličnim, intimnim momentima, kao i anonimnih devojaka koje teže da prikažu i dešifruju tu mističnu paletu zavođenja.


Izložba konstantno, spontano locira i dislocira, predstavlja, sukobljava, proverava i zavodi istorijsko sa sadašnjim, dešifrovano sa nedešifrovanim, glamurozno sa anti glamuroznim, "otkriveno" sa "pokriveno" i obrnuto.


Produkcija: Asocijacija za Kulturu i Edukaciju KIBLA, Prostor za Art KiBela, Maribor, Slovenija (www.kibla.org, majav@kibla.org)


MIRJANA RUKAVINA (1969, Maribor, Slovenia).  Studirala je grafički dizajn I slikanje na Akademiji Lepih umetnosti u Beču. Specijalizirala je fotografiju, performans  kao i video i media art. Od 2005. godine njeno interesovanje bila je moda i umetnička fotografija. Radila sa raznim modnim i life-style magazinima. Autor je umetničkih projekata čija je tema moda i modna industrija. Od 2006. godine saradjuje sa Sebastianom Sauerom.


SEBASTIAN SAUER (1982, Vienna, Austria).  Studirao je fiziku na Univerzitetu u Beču. Suosnivač je Funkfeuer (0xFF, an openaccess WiFi meshnetwork) kao I hacker-space Metalab.AT.


 


Datum objavljivanja: 15.09.2009.