Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rudolf Friling u Beogradu i Novom Sadu

Rudolf Friling kustos za medijsku umetnost u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku (SF MOMA) u Beogradu i Novom Sadu.


 


Nakon uspešnog gostovanja Tijerija Destrijeza iz Distributerske kuće Er Eskiz, iz Lila, Francuska, koji je održao predavanja o arhiviranju, zaštiti,  konzervaciji  i autorskim pravima u video umetnosti, te istaknutog teoretičara digitalnih medija Leva Manoviča, profesora Gradskog Univerziteta Njujork, SAD, koji je govorio o big data i društvenim mrežama podataka kao alatu stvaralaca u digitalnoj umetnosti danas,  naredni gost Media art projekta je Rudolf Friling, kustos za medijsku umetnost u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku (SF MOMA), SAD. On će se u svom predavanju baviti aktuelnim profesionalnim temama prezentacije i kolekcioniranja video umetnosti.



Rudolf  Friling je i autor brojnih izložbi i koautor više publikacija. Studije humanističkih nauka završio je na Slobodnom univerzitetu u Berlinu.  Bio je kustos i istraživač u Centru za umetnosti i medije (ZKM) u Karlsrueu, a od 2006. radi kao kustos za medijske umetnosti u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku (SF MOMA).



Media Art  projekat nastao je iz potrebe  da se savremeni autori video umetnosti i digitalnih medija podrobnije upoznaju sa teorijom, konzervacijom, zaštitom i distribucijom novih medija savremene vizuelne umetnosti, pojmovima i standardima prakse o kojima se u našoj umetničkoj i kulturnoj sredini nedovoljno zna ili se tim aspektima ne pridaje adekvatan kreativni i društveni značaj.



Pokretanje programa predavanja i projekcija ima informativni i obrazovni karakter čiji je cilj da publici u Srbiji  omogući uvid u stavove i mišljenja istaknutih teoretičara medija, kustosa i distributera umetnosti na digitalnim medijima, kao i da predstavi primere umetnika koji su ostvarili značajne radove u novim medijima.



Projekat zajednički organizuju Kulturni centar Beograda, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i Fakultet za medije i komunikaciju Univerziteta “Singidunum” u Beogradu u period april-maj-jun 2015.







Program predavanja i razgovora:



RUDOLF FRILING (Rudolf Frieling), kustos za medijske umetnosti u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku (SF MOMA), SAD





Rudolf Freiling1.pngSreda, 10.6. u 12 sati, Fakultet za medije i komunikacie Univerziteta „Singidunum”, Karađorđeva 65



Razgovor sa studentima i predavačima





Sreda, 10.6. u 19 sati, galerija Artget, Kulturni centar Beograda, Trg republike 5/I



Predavanje: Umetnost participacije



Naučili smo u eri participacije da umetnost ne podrazumeva samo gledaoca ili posetioca nego da on može biti i stvaralac umetnosti. Kada umetnici i publika proizvode umetnosti, muzej je izazvan da se aktivno uključi u kulturu participacije kojoj karakter daju ubrzane promene konteksta u masovnim medijima, novie tehnologije društvenog umrežavanja i  „uradi sam“ izdavaštvo. Podstaknuti  pregledom koji je dala izložba u SF MOMA „Umetnost participacije: od 1950. do danas" (2008), diskurs koji angažuje istoriju savremene umetnosti i medijske umetnosti biće prikazan nizom primera  „participativnih činova“ koji osvetljavaju socijalne, kulturne, ali i institucionalne uslove za izlaganje i prikupljanje otvorenih umetničkih dela.



Četvrtak, 11.6. u 13 sati, MSUV, Dunavska 37, Novi Sad



Predavanje: Muzej kao producent



Muzeji deluju na osnovu bazičnog shvatanja da umetnost proizvode umetnici, a da onda muzej izlaže, prikuplja, čuva ono što su umetnici proizveli. Savremena umetnost je ipak, nakon pionirskog rada Marsela Dišana, Jozefa Bojsa i mnogih drugih, zakomplikovala i podrila takvo shvatanje umetničke produkcije. Šta se dešava kada umetnici traže od muzeja da zajedno proizvedu „umetnost“?  Šta ako se umetnost ne zasniva na objektu nego na iskustvu-procesu i  stvarima koje se kreću, menjaju, izvode? Kako muzej može da bude producent i izvođač kada svi delamo implicitno pretpostavljajući da on prikuplja artefakte?  Uz prikazivanje niza instalacija i performansa iz oblasti medijske umetnosti iz zbirke Muzeja moderne umetnosti San Franciska, ovo predavanje će se baviti promenama u institucionalnoj praksi koje su se dogodile u oblasti savremene i medijske umetnosti i razmatraće njihove implikacije na koncept predstavljanja dinamičkih priča.



Autorke programa: Dragana Žarevac, vizuelna umetnica i Gordana Dobrić, kustoskinja Kulturnog centra Beograda



Partneri u produkciji projekta: Kulturni centar Beograda, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta „Singidunum “ u Beogradu.



Saradnici u organizaciji projekta: Elysee fond, Goethe Institut i Francuski institut u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kultura I informisanje Vojvodine, Grad Beograd-Sekretarijat za kulturu.



Organizacija u institucijama:



Kulturni centar Beograda – Gordana Dobrić, Vesna Danilović



Muzejh savremene umetnosti Vojvodine –  Svetlana Mladenov



Fakultet za medije i komunikacije – Maja Stanković



Ulaz na sve programe je besplatan.


 



Datum objavljivanja: 09.06.2015.