Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rubensovi krugovi

U atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu nedavno je otvorena izložba Rubensovi krugovi. Ovog četvrtka, 5. juna u 18 časova, autor izložbe, viši kustos Jelena Dergenc će za sve zainteresovane posetioce održati stručno vođenje kroz postavku.

 



 


Centralno mesto izložbe zauzima slika Dijanin povratak iz lova, reprezentativno delo nastalo u radionici najznačajnijeg flamanskog majstora 17. veka Petera Paula Rubensa. Ovom izložbom Narodni muzej nastoji  da predstavi publici deo slikarstva starih majstora iz Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja kroz priču o Antverpanu 17. veka, o najvećem slikarskom studiju viđenom do tada, slikarskim krugovima koji su se ukrštali i preplitali kako na intenzivnom poslovnom planu, tako i u prijateljskom i rodbinskom. Ovo je mogućnost da se preko slika na platnu i konteksta u kojem su nastale sazna više o flamanskom društvu i kulturi s početka 17. veka. Ko su bili naručioci slika, a koje aktuelne teme? Koji su bili moralni uzori, i kakva je veza mitoloških kompozicija sa katoličanstvom? Kakav je uticaj imala italijanska umetnost na ovo podneblje?



Pored pomenute slike na izložbi će biti prikazana i dela još trojice flamanskih umetnika sa kojima je Rubens često sarađivao: Portret devojčice Kornelis de Vosa, Cveće Jana Brojgela, kao i Portret Antonis van Dajka, rađen prema umetnikovom autoportretu.


 



Datum objavljivanja: 02.06.2014.