Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rouge noir Marije Dragojlović

U Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku, u toku je samostalna izložba slika Marije Dragojlović, pod nazivom, "Rouge noir". Izložba će trajati do 20. decembra.

 


Izložba Rouge noir Marije Dragojlović zamišljena je kao ambijent čiji sadržaj čine slike iz najnovije produkcije sa motivima pudrijera i ruževa za usne, i sami artefakti izloženi kao ready made-i. Male stvari osobite estetske vrednosti vlasništvo su privatne kolekcije koja je nastala delom iz porodične zaostavštine, kao darovi prijatelja, ili su predmeti lične upotrebe. Neke kutije za puder i ruževe oblikovali su poznati dizajneri i anonimni majstori koji su tokom XX veka radili za najveće modne i kozmetičke kuće kao što su Chanel, Dior, Coty, Max Factor, Esteer Lauder.. i njihova atraktivna likovna rešenja odgovaraju  pojedinim stilovima u umetnosti XX veka, od art decoa, new looka do savremenih tendencija. Elegantni oblici, sa decentnom dekoracijom, pored vizuelne lepote i taktilnosti koja prija ruci kriju u sebi arhiviranu memoriju koja se odnosi na lična i porodična sećanja, istorijsko vreme i kontekst mesta…


Gordana Dobrić                                                          


 


Marija Dragojlović je rođena 1950. u Šapcu. Akademiju likovnih umetnosti (klasa prof. Radenka Miševića) završila u Beogradu 1975. godine. Postdiplomske studije u klasi istog profesora 1977. godine. Član ULUS-a od 1976. Od 1985. godine radi kao profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlaže od 1981. slike, crteže, instalacije i ambijente. Dela joj se nalaze u kolekcijama u Beogradu - Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti i Muzeju grada; Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku; Gradskom muzeju u Somboru, kao i u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. 


Samostalno je izlagala u Beogradu (Galerija Doma omladine, Galerija SKC, Galerija KNU, Salon MSU, Medija centar, Galerija Zepter, Galerija Kulturnog centra, Arte galerija),  Novom Cadu (Galerija Tribine mladih),  Ljubljani (Mala galerija Moderne galerije) i Zrenjaninu (Savremena galerija) i na preko 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Beograd, Sarajevo, Požarevac, Čačak, Tuzla, Rijeka, Novi Sad, Kruševac, Kraljevo, Valjevo ... Sofija, Grac, Sidnej, Solun, Beč, Bratislava, Pariz, Sent Etjen). Učesnik je nekoliko likovnih kolonija. Od 1974. do 1983. godine bavila se konzervatorsko-restauratorskim radom u crkvama i manastirima. Saradnik časopisa New Moment i agencije Saatchi&Saatchi (1993-96). Nagrade: Likovna jesen /Sombor 1982, Memorijal Nadežde Petrović /Čačak 1984, Oktobarski salon /Beograd 1984, Izložba godine Studija B /Beograd 1995, Nagrada iz fonda Ivan Tabaković/ Beograd 2005, Nagrada Prolećnog anala /Čačak 2005.   


Katalog sa reprodukcijama izloženih dela i ambijenta, biografijom umetnice i tekstovima Gordane Dobrić, Miroljuba Vučkovića i dr Irine Subotić biće promovisan 10. decembra 2009. u 18 sati. Tom prilikom predavanje uz video projekcije na temu Ženski prostori umetnosti u savremenom srpskom slikarstvu održaće dr Simona Čupić, docent na Katedri za modernu istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.       


Izložba je otvorena do 20. decembra 2009.


Portfolio Umetnička galerija Nadežda Petrović


 


Datum objavljivanja: 02.11.2009.