Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rok momenti i prijatelji 2

Sreda, 4.februar u 19h, SKC Beograd, (traje do 18. februara) ROCK MOMENTI i prijatelji 2, izložba koncertnih rok fotografija autori: AnamarijaVartabedijan i Stanislav Milojković sa prijateljima – Raša Milojević, Zoran Mojsin, Nemanja Đorđević i Miloš Milojević.

 


Foto: Nemanja Đorđević


 


Rokenrol je najveća kulturnarevolucija dvadesetog veka, muzička i društvena pojava koja je od svog nastanka pedesetih godina pado kraja prošlog veka bila dominantna struja u kulturi mladih i u društvu. Kroz vizuelni jezik koji je pratio rokenrol i zajednosa njim se i razvijao, rokenrol je uticao na probijanje barijera, širenje ideja, menjanje društvenih shvatanja isveta.



Rok fotografija je dokument o idealima,o svetu, različitim shvatanjima, tendencijama, raznolikosti među ljudima, toleranciji i širini duha. Upravokroz dokumentovanje javnih nastupa različitih i raznovrsnihautora iz sveta rok muzike, želimo da prikažemo i da potvrdimo postojanje malog parčeta slobode i boljeg sveta.



Posle dugogodišnjeg radaprevashodno baziranog na entuzijazmu, dobijenih nagrada na polju rokfotografije, jedanaest uspešnih izložbi projekta ROCK MOMENTI širom Srbije i bivše Jugoslavije, Anamarija Vartabedijan, magistarumetnosti, i Stanislav Milojković, fotograf iurednik fotografije u beogradskom listu „Danas“, u fotografijiprevashodno opredeljeni za dokumentovanje rok koncerata, odlučuju se za saradnju sa autorima rok fotografije različitih generacija iz različitih gradova



Srbije koji su svojim angažmanom kroz izložbenu aktivnostproteklih nekoliko godina doprineli održanju i razvoju togfotografskog žanra u Srbiji: Zoran Mojsin (EFIAP) - Bor; Miloš Milojević (FSS1) - Zaječar; Nemanja Đorđević (urednik fotografije na internetportalu www.balkanrock.com) - Vranje; Raša Milojević (MF FSS / EFIAP/b/ EsFIAP) - Zaječar.





Rockmomenti- otrgnuto odzaborava



Na fotografijama ovde prisutne šestočlane grupacijeokupljene pod zajedničkim imenom „ROCK MOMENTI”sveprisutni rokenroldokument vrlo lagano prešao je u umetnički pristup. Na postavljenoj izložbi prikazan je deokako lične, tako i kolektivne istorije, a nadasve istorijerokenrola koji uprkos raznim udarcima ispod pleksusa izdržava sva tmurnapreviranja i smicalice. Poetika čak šest prisutnih autora evidentno je različita. Upravo je to lepota ove postavke kao i same muzike kojuautori prikazuju. Upravo to je i ta nesputana sloboda koju rokenrol kaoumetnost ume da pruži onima koji shvataju. Zato, posmatrajte ove fotografije,možda ćete se setiti nečega, nekih radosnih detalja iz života, ali svakakoih zapamtite i nemojte zaboraviti da vam sutra ne bi isto pričali…ROCK MOMENTI otrgnuti od zaborava…



David Vartabedijan


 


 


Datum objavljivanja: 04.02.2015.