Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Roditelji Kolina Greja

U petak, 25. juna u 20 sati u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, otvara se samostalna izložba fotografija autora Kolina Greja, pod nazivom, "Roditelji". Izložba se može pogledati do 14. jula.

 


Ciklus fotografija Kolina Greja naslovljen Roditelji, koji je počeo da radi 1980, proistekao je iz njegovog odnosa sa roditeljima i njihovog zajedničkog zivota. Mnoge fotografije iz ovog ciklusa zasnovane su na “insceniranom” sećanju, na fragmentima mašte koji su protkani događajima iz svakodnevice porodičnog života i na posmatranju roditeljskih rituala, kao i neizbeznog procesa starenja. Na ovim fotografijama se kombinuju teme individualnog i porodičnog identiteta, radosti življenja i fizičke realnosti starenja, koja nam je, u isto vreme, i bliska i strana. On je mađioničar koji transformiše svakodnevni, poznati, ozbiljni materijal, u nešto novo, maštovito, ambivalentno, istovremeno i smešno i tužno, a to sasvim lagano prodire u dubine psihe. Emocionalno, fotografije se kreću u rasponu od laganih i zabavnih, do egzistencijalnih i preispitujučih. Autor ovih fotografija ne nudi gledaocima utehu dok prate proces starenja njegovih roditelja. Uvek prisutni elementi humora i humanosti prozimaju njegove fotografije. Autor nam nudi višeslojne portrete koji su smesa, na kojima, sasvim nenamerno, možemo otkriti sebe i ono sto nas, najverovatnije očekuje.

 

Kolin Grej je fotograf rođen u Halu, u Engleskoj, 1956. Studirao je fotografiju na Kraljevskom koledžu umetnosti u Londonu i tu je, 1984. zavrsio magistarske studije. Posle deset godina rada u Londonu, gde se bavio komercijalnom i umetničkom fotografijom, Kolin Grej je presao u Glazgov, gde i sad živi i radi. Tokom proteklih trideset godina radio je za reklamne i dizajnerske agencije širom sveta, kao i za muzičku industriju: omote ploča i CD-ova. Od nagrada za taj rad dobio je Art Directors zlatnu nagradu, dva D&AD srebra i u D&AD godišnjaku je dobio devet prikaza.


 


Datum objavljivanja: 23.06.2010.