Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rizom grada

Prezentacija projekta "Rizom grada" autorki Jelene Rubil i Julijane Protić, uz učešće umetničke grupe "Digit Group", odabranih domaćih i stranih umetnika i studenata umetničkih fakulteta. Muzej nauke i tehnike, Skender Begova 51, Beograd, 5. jul.

 


Među umetnicima po pozivu su i Martin Džon Kolanan iz Velike Britanije, Aleš Vaupotič i Narvika Bovcon iz Slovenije, Franciska Vike iz Nemačke, Tijana Sušnica iz Banja Luke, kao i beogradski autori Dejan Grba i Jadranko Barišić.


Projekat "Rizom grada" predstavlja estetizaciju subjektivnog doživljaja kulturoloških tačaka Beograda od strane odabrane grupe domaćih i međunarodnih umetnika. Cilj projekta je memorisanje urbanih pejzaža sa specifičnom kulturno-umetničkom težinom na virutelnoj mapi sveta  Google Earth-u.


Termin "rizom" je preuzet iz Teorije rizoma filozofa Žila Dezea i psihoanalitičara Feliksa Gatarija. Rizom je model prikazivanja sveta, prostorna mreža, mnoštvo tačaka koje su u međusobnoj vezi, gde se sve može dovesti u vezu sa svim. Rizom isključuje centralnu tačku, središte, hijerarhijsku strukturu i metafora je za višeznačnost, širenje u prostoru i širenje značenja.


5. jul 2010.

Projekat "Rizom grada"


12h: radionica i postavljanje kulturnih tačaka Beograda na Google Earth

19h: konferencija za medije i predstavljanje projekta


 


Datum objavljivanja: 02.07.2010.