Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Retrospektivna izložba Đorđa Maravića

U ponedeljak, 19. jula u 19 časova u Savremenoj galeriji Zrenjanin, otvara se retrospektivna izložba Đorđa Đure Maravića. Izložba traje do 30. jula.

 


Đorđe Đuro Maravić


Rođen 28. maja 1950. g. u Bajmoku. Studije likovnih umetnosti završio  na likovnoj katedri VPS u Novom Sadu kod  prof. Boška Petrovića i prof. Jovana Soldatovića 1973.god. Pored slikarstva i keramike bavi se pedagoškim radom.


"Retrospektivna izložba Đorđa Đure Maravić ostvarena povodom 25 god. kontinuiranog stvaralaštva na polju umetničke keramike predstavlja nam izabrana dela iz najznačajnijih autorovih ciklusa. Ovom izložbom Đorđe Maravić se potvrdio kao keramičar koji je svo vreme bio otvoren za primenu različitih eksperimenata ali istovremeno i dosledan sprovođenju i razradi izabrane tematike.


Na njegovim delima najčešći motiv je panonski pejzaž il detalji iz ovog okruženja koje realizuje kroz nekoliko postupaka, uvek na originalan i jednostavan način.


Prvenstveno, njegovi raniji ciklusi vezani više za formu panoa autoru su ipak pružili dovoljno slobode i prostora za ostvarivanje stilizovanog pejzaža različitim postupcima od aplikacije posebno tretiranih elemenata forme do originalnih kolorističkih rešenja. Tako njegovi ciklusi Panoi, Bačke razglednice ili Listovi ističu dominaciju likovnog elementa na pastelnoglaziranim trodimenzionalnim keramičkim formama.Ovde se ističe sigurnost njegove slikarske izvedbe što nas ne iznenađuje poznavajući ovog autora kao proverenog akvarelistu. Od kraja 90-tihgodina Maravić razrađuje cikluse u terakoti koji znače velik iskorak u njegovom radu (Plodovi, Keramika i staklo, Kvadratura kruga kao i najnoviji ciklus Kad procveta bagrem beli).


Dela koncipirana u seriji, odnosno umnožavanjem elemenata, najčešće terakotne šuplje i izlomlljene jabuke i dvobojnih terakotnih (bagremov ih) šiljaka i listića koji predstavljaju značajan sadržajni i simbolički elemenat ovih narativnih kompozicija. Marvić svoje forme oblikuje i postavlja više skulpturalno, kao specifične objete i instalacije umnožavajući ih i postavljajući u nizu kao varijaciju teme. Stakleni sanduci, kocke i prizme zatvaraju izlomljene(spakovane) plodove i trnje u seriji minijaturnih dimnzija. Na panoima niže "pejzaže" od njihovih krhotina, a objekte u kombinaciji terakote, drva, cigle, žice i peska postavlja tako da dominiraju prostorom. Ovi najnoviji radovi Maravića ističu kao potpuno samosvojnog autora čiji keramički opus neopterećeno i ravnopravno komunicira s aktuelnim tendencijama na polju savremene umetničke keramike."


Olga Šram


Izložba će biti otvorena do 30.07.2010.


Slavica Popov, kustoskinja/ curator


 


Datum objavljivanja: 16.07.2010.