Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Renata Papišta: E. A.

Renata Papišta, pripadnica mlađe generacije grafičarki, na izložbi pod nazivom “E.A.“ objedinjuje i predstavlja radove iz dva grafička ciklusa: “Apokalipsa grafike“ i “Odsutnost prisutnih“. 9. maj, 19. sati Centar za grafiku u Beogradu.


 


Renata Papišta, pripadnica mlađe generacije grafičarki, na izložbi pod nazivom “E.A.“ objedinjuje i predstavlja radove iz dva grafička ciklusa: “Apokalipsa grafike“ i “Odsutnost prisutnih“. U osnovi radova oba ciklusa je tradicionalna grafička tehnika – drvorez, tehnika visoke štampe koju autorka koristi kao polazište za eksperimentisanje, likovno-grafička istraživanja i promišljanja o aktuelnom trenutku, o stanju i poziciji medija grafike na savremenoj likovnoj sceni.



Stvaralačka sloboda i zaigranost u stvaralačkom procesu dolaze do izražaja u ciklusu “Apokalipsa grafike“, započetom 2007. godine, koji obuhvata radove nastale neobičnom kombinacijom i kolažiranjem grafičkih otisaka na rendgenskim snimcima i drugih materijala koji nisu tipični za grafičko stvaralaštvo. Prekoračenje tradicionalnog koncepta, uobičajenih načina prezentacije grafičkog otiska i njegovih karakteristika (dvodimenzionalnost, statičnost, ...) ogleda se i u postavci radova u izložbenom prostoru. Naime, ove višedelne grafičke instalacije (koje autorka naziva skulgraf) ''iskoračile'' su u prostor te on postaje njihov sastavni element. Osim toga, izložene slobodno u prostoru, one pozivaju aktivnog i znatiželjnog promatrača na igru otkrivanja mnogobrojnih značenja koja se iščitavaju u kontekstu datog prostora, ambijenta, osvetljenja, preplitanja unutrašnjosti i spoljašnjosti, vidljivog i nevidljivog, ...



“Odsutnost prisutnih“ je naziv ciklusa koji se razvija od 2011. godine a objedinjuje serije grafičkih kompozicija sastavljenih od niza pojedinačnih otisaka za koje su upotrebljene matrice ciklusa “Apokalipsa grafike“. Takođe, iz prethodnog ciklusa preuzet je motiv portreta koji u ovim kompozicijama doživljava transformacije naknadnim intervencijama, dorađivanjem, oduzimanjem, dodavanjem, ... Za razliku od prethodnih radova koji stoje slobodno u prostoru, grafički otisci ciklusa “Odsutnost prisutnih“ se vraćaju zidu – oni poput tapeta prijanjaju na zid i stapaju se s podlogom, čime je naglašena njihova plošnost i dvodimenzionalnost. Osim toga, grafički otisci ovih kompozicija imaju rok trajanja, odnosno traju onoliko koliko traje izložba, nakon čega ostaju otvorene mogućnosti novih transformacija, mutacija, namena i značenja.



Nazivom izložbe “E.A.“ Renata Papišta nas podseća na prisustvo odsutnog autora koji se krije iza svakog izloženog ručno štampanog grafičkog otiska. U pozadini grafičkih instalacija – skulgrafa i multipliciranih (ne)vidljivih portreta kriju se, između ostalog, promišljanja o identitetu, identifikaciji i individualnosti pojedinca u savremenom društvu. Ciklusi “Apokalipsa grafike“ i “Odsutnost prisutnih“ otkrivaju nam da je grafika, iako zapostavljena i marginalizovana, itekako prisutna na savremenoj likovnoj sceni. Kroz istraživanje vizuelnih mogućnosti medija grafike Renata Papišta nesumnjivo gradi individualni grafički izraz i nesputano se kreće ka novim mogućnostima oblikovanja grafičkog lista i novim eksperimentima.



                                                                                                                                                                                            Sanela Nuhanović- istoričarka umjetnosti



Renata Papišta rođena je u Sarajevu 1981.godine gdje je 2006. završila dodiplomske, a 2009. i postdiplomske studije u klasi prof. Dževada Hoze. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te je uzela učešće na bijenalima, trijenalima, festivalima i kolonijama. Bavi se eksperimentalnom/prostornom grafikom. Od 2006. je član ULUBIHa, a radi u zvanju asistenta na Odsjeku za grafiku ALU u Sarajevu.



Nagrade:



nagrada 6. Internacionalnog studentskog bijenala 2005.godine u Makedoniji;



nagrada za grafiku ''Kenan Solaković'' na Salonu mladih 2007.godine;



nagrada ''Sarajevo u djelima likovnih umjetnika'' 2008.godine.



nagrada za grafiku ''Collegium artisticum'' 2011.godine.



nagrada za grafiku ''Privatno i javno'' 2011.godine.



Samostalne izložbe:



2003.''Graphiques & Aquarelles'', ENSBA, Pariz, Francuska



2006. ''Šta djeca znaju o zavičaju'', ALU, Sarajevo, BiH (izložba diplomskog rada)



2009. ''Apokalipsa grafike'', ALU, Sarajevo, BiH (izložba magistarskog rada)



2009. ''3 u 1'', Gradska Galerija, Bihać, BiH



2009. ''Vođeni zapisi'', Galerija 10m2, Sarajevo, BiH



2009. ''Izložba litografija'', Galerija AB, Maglaj, BiH



2010. ''Izložba grafika'', Galerija Udas, Banja Luka, BiH



2010. ''Apokalipsa grafike'', Galerija Fonticus, Grožnjan, Hrvatska



2010. ''Sjene Skulgrafa'', Galerija Roman Petrović, Sarajevo, BiH



2011. ''Apokalipsa grafike'' Galerija Palach, Rijeka, Hrvatska


 



Datum objavljivanja: 07.05.2013.