Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Remake: Alegorija o NOB-u

Otvaranje nove galerije i izložbe, "Remake: Alegorija o NOB-u", Živka Grozdanića u subotu, 8. oktobra u 20 sati u GeraGaleriji, Trg Sv. Teodora Vršačkog br. 9, Vršac. Izložba traje do 14. oktobra.


 


Umetnost je jednostavan generički pojam koji označava skup objekata predstavljenih u okviru priče nazvane istorija umetnosti. Umetnik u toj istoriji može biti sve. Ako hoće može biti senzibilni preduzimač, političar, realizator.... U takvoj interakciji umetnika i istorije prostori njegovog delovanja prošireni su od tajni intime do ekonomije idejama, novcem, karijerom... Njegove priče o umetnosti, odnosno nesporazumi unutar nje, ponekad teoretičari umetnosti shvataju previše obazrivo!



Živko Grozdanić



 



Otvaranjem GeraGalerije, čiji je osnivač i vlasnik umetnik Živko Grozdanić, započinje novi projekat koji je principijelni nastavak njegovog umetničkog aktivizma i stava  koji se zasniva na taktici izlagačke prakse kao kulturno političke strategije. GeraGalerija je integralni deo novog projekta Centra za savremenu umetnost i kulturu GeraMuseum-a, objektu staroga mlina koji  se nalazi u seoskom naselju Veliko Središte,  koji će biti adaptiran i prilagođen za obavljanje galerijske, izložbene i edukativne prakse. Osnovna funkcija GeraGalerije, čije je sediđte u Vršcu, je stručno prikupljanje, rekonstrukcija i izlaganje umetničkih radova Živka Grozdanića od 1981.godine do danas.


Nakon 10 godina rada u Centu za savremenu kulturu Konkordija u Vršcu, koji je 2004.godine prestao sa radom, i podnošenjem ostavke na mesto direktora Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu na čijem čelu se nalazio od 2005, senzibilni preduzimač, politicar, realizator, umetnik, alegorijanac Živko Grozdanić je odlučio da unutar novog galerijskog prostora GeraGalerije  rekonstruiše najpre sopstvenu izlagačku praksu, a potom i prakse drugih relevantnih autora.



Budući kompleks Centra za savremenu umetnost i kulturu GeraMuseuma imaće 1600 m² izlagačkog prostora i 4000 m² travnatih površina za skulpture i objekte. U okviru GeraMuseuma na 1000 m² biće postavljena stalna postavka radova, instalacija, objekata Živka Grozdanića, a od 2012. godine započeće izlagačka aktivnost galerije u sklopu muzeja u kojoj će izlagati autori i autorke sa stavom!



Živko Grozdanić


 



Datum objavljivanja: 06.10.2011.