Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rekreacija Ive Kovač

U Galeriji O3one na Andrićevom vencu, u periodu od 1. do 12. marta, 2011. godine, biće održana samostalna izložba autorke, Ive Kovač, pod nazivom, "Rekreacija".

 


Izložba Rekreacija okuplja medijski raznorodne radove, nastale tokom zadnjih godina studija, koji se kritički bave kontekstom obrazovanja i obrascima koji se kroz njega usvajaju. Autorka istovremeno performira i preispituje performativno; pojedinih umjetničkih radova, obrazovnog sistema i tekstova.


Poljubac (2005/08) je direktna, ne-inscenirana intervencija u tuđi performans, izvedena s ciljem naglašavanja važnosti konteksta nastanka umetničkog rada. (Re)produkcija [2008.] je performans koji koristeći galerijski prostor relativizira stavove o biološkim uslovljenostima produkcije i reprodukcije. Rekreacija (2008/10), rad po kojem izložba kao celina dobija ime, pokušaj je usloznjavanja odnosa subjekta i objekta, slikarstva i performansa, reflektirajući ove odnose u svetlu radova Yves Kleina, Vanesse Beecroft i Piera Manzonija.


Izložba Ive Kovač predstavlja umetničke intervencije u proizvodnju i distribuciju umetnosti kao oblik kontekstualizacije umetničke prakse.


Iva Kovač (rođena 1983.) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu (2008.) gde od nezavisne komisije prima nagradu za najbolji diplomski rad. Za vreme studija provodi semestar na Indiana University of Pennsylvania (2005), stažira na Peggy Guggenheim internship programu u Veneciji (2007/08) te pohađa radionicu Dana Perjovschog na Summer Academy Salzburg (2008). Nakon studija završava eksperimentalnu radionicu Kustoska platforma (2008/09) dok trenutno radi na kustoskom programu "Svet umetnosti" pri ljubljanskom SCCA. Sa radom "(Re)produkcija" učestvuje na 28. Grafičkom bienalu u Ljubljani (2009). Na SAP 2009 rezidencijalnom programu u Republici Koreji (2009) s Elvisom Krstulovićem priređuje seriju predavanja te objavljuje internet stranicu i novine "Art & Market", koji predstavlja na 2. Moskovskom bienalu mladih. Izlaže na mnogim grupnim i nekoliko samostalnih izložbi. Radi kao kustos PM Galerije u Zagrebu. Objavljuje u različitim kulturnim časopisima i portalima.


Datum objavljivanja: 24.02.2011.