Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Regionalna zbirka savremene umetnosti - Beograd / Sarajevo

U petak, 2. septembra u 12 sati u Galeriji Artget, KCB-a, biće predstavljen projekat "Regionalna zbirka savremene umetnosti - Beograd / Sarajevo", u organizaciji MSUB i zbirke Ars Aevi iz Sarajeva. Projekat predstavlja Amila Ramović direktorka Ars Aevi - Muzej savremene umetnosti Sarajevo.

 


ARS AEVI - MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI SARAJEVO



Ars Aevi je projekat za stvaranje regionalnog centra i muzeja savremene svetske metnosti u Sarajevu. Primenom svog izvornog koncepta i strategija, Ars Aevi je već postao jedinstvena ustanova kada je reč o upravljanju muzejima. U budućem muzeju Ars Aevi, koji je dizajnirao Renco Pjano, planirano je da bude smeštena zbirka Ars Aevi, koja raste proteklih petnaest godina, kao rezultat saradnje međunarodne mreže muzeja savremenih umetnosti, fondacija, centara i galerija u Italiji, Sloveniji, Austriji, Turskoj i Bosni i Hercegovini i trenutno se sastoji od više od 160 radova renomiranih umetnika iz svih krajeva sveta. Tokom proteklih godina, Ars Aevi je razvio bogate programske delatnosti, sa izložbama renomiranih umetnika u Sarajevu, izložbama umetnika mlađe i srednje generacije, predstavljanjima Bosne i Hercegovine na Bijenalu u Veneciji, obrazovnim programima, izdavačkom delatnošću... Od samog svog začetka, Ars Aevi se razvijao kao izraz “međunarodne kolektivne volje”, kao projekat združenih energija i konstruktivne međunarodne saradnje.



Predstavljanje projekta ARS AEVI - MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI SARAJEVO predstavlja deo dvodnevnog savetovanja / okruglog stola Savremena umetnička produkcija u regionu Jugoistočne Evrope – nasleđe za budućnost organizovanog na marginama Uneskovog regionalnog Samita šefova država koji se pod nazivom Savremena umetnost i pomirenje u regionu JIE održava u Beogradu od 1. do 2. septembra 2011. godine, a u okviru srpskog predsedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Ovaj okrugli sto organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije sa ciljem formiranja akcione platforme koja bi trebalo da ponudi osnove za unapredjenje saradnje država i umetnika u regionu na stvaranju i očuvanju buduće baštine čovečanstva koju čini i savremena umetnost.

Predviđeno je da na dvodnevnom radnom savetovanju učešće uzmu umetnici iz zemalja regiona Jugoistočne Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska), kao i drugi profesionalci iz sveta umetnosti. Osnov radnog stola činie dve zatvorene moderirane sesije tokom kojih je predviđeno da učesnici iznesu svoja iskustva u regionalnoj saradnji, ali i predloge za njeno unapređenje.



Kulturni centar Beograda svojim stručnim resursima i svojom izlagačkom aktivnošću predstavlja instituciju regionalnog i evropskog karaktera, na taj način prirodno pripadajući širokoj mreži partnerskih institucija ovog značajnog projekta.


 


 


Datum objavljivanja: 01.09.2011.