Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

REFRACT 10

Ove godine obeležavamo deset godina postojanja REFRACT festivala pod nazivom RE::SPEKT! Tim povodom Refract će svoju jubilarnu godišnjicu obeležiti u periodu od 1.06.2011. do 5.06.2011. u Kulturnom centru GRAD (Braće Krsmanović 4).


 


Predstavićemo vam radove nekoliko zanimljivih umetnika iz Zagreba i Beograda, a iz šarenolikog muzičkog programa želimo da izdvojimo zvezde u usponu iz New York-a JESSICA 6, kao i veoma interesantan Live act iz Kelna POPNONAME sa Kompakt etikete. Poslednji dan festivala posvećujemo u potpunosti Japanu, a tokom trajanja festivala, u okviru svih programa, omogućićemo svima koji to žele, da ostave svoj prilog za Japan.





SREDA, 01.06.2011.  KULTURNI CENTAR GRAD



RE::EXHIBIT



20:00h RE::OTVARANJE IZLOŽBE: „Substitutes for Present Sense“ –  DORA BUDOR & MAJA ČULE / ZAGREB, NEW YORK

Dora Budor+Maja Čule izložiće u prostoru Velike galerije KC Grada ambijent sa fotografijama i video radovima pod nazivom 'Substitutes for Present Sense'. Na fotografijama i videima zabeležene su instalacije i skulpture, izgrađeni 'setovi' na kojima su delovale performativno, a koje nakon procesa bivaju uništene. D+M uzimaju gotove vizualne materijale, cruisaju po internet blogovima, pronalaze zabačene shopping mallove na rubu grada i svakodnevne predmete iz masovne proizvodnje (koji su često kopija nekog boljeg, superiornijeg/vrednijeg proizvoda), ili modifikuju ustaljene likovne forme i arhetipske slike. Izgrađeni setovi podsećaju na elemente stereotipnih enterijera poslovnih prostora, fabrika, spavaćih soba, kancelarija i čekaonica; no meesta koja nastaju su režirana (staged) da budu 'in/between', niti realna, niti potpuno artificijelna.



RE::MUSIC



22:00h RE::CONVENIENT  HOW CONVINIENT / ZAGREB – LIVE!

How Convinient je prljavi elektro projekat sastavljen od nekolicine pojedinaca.

Produkt je post-modernističkog društva inspirisan porno filmovima i konceptualnom umetnošću.   Široj publici su se nedavno predstavili kao support Faithless-u u formaciji 4+1, te su nastavili na smotri elektronskih producenata u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Njihov izvrsni najavni single ''Crushing Ego's since 1984'' oduševio je pratitelje domaće klupske scene, a autorski kvalitet, melodičnost i ples glavne su smernice ovog zagrebačkog benda. Ovom prilikom kolektiv dolazi kao support i afterparty Dori+Maji u pokušaju da izvedu svoj uobičajeni repertoar iz C dura.  D+M će im ovisno o biometeorološkoj prognozi sabotirati ili dekorisati nastup.

www.soundcloud.com/howconvinient



BAND FROM JAPAN / ZAGREB – DJ

Band From Japan je DJ koncept iz zagreba, glavni protagonist je organizator i rezident poznatih zagrebackih BlitzKidz-a i Pantera veceri, biljezi nastupe u sloveniji na Dont make new people i Neon mistressess. Zanrovski se krece izmedju electro-hip-hop-techno-house-rave+acid. nice hair, good legs, wears leggings.



ULAZ BESPLATAN!



ČETVRTAK, 02.06.2011.  KULTURNI CENTAR GRAD



RE::EXHIBIT



20:00h RE::OTVARANJE IZLOŽBE: „MISLI ZA POD GLAVU“ - MANE RADMANOVIĆ / BEOGRAD – IZLOŽBA

U mekanom i suptilnom svetu Maneta Radmanovića rođeni su jastuci sa porukama. Za njega jastuk ne predstavlja običan dekorativni predmet koji doprinosi lepoti enterijera, već postaje sredstvo izražavanja, nešto što je daleko intimnije i posebnije. Mane Radmanović (rođen 1976, u Beogradu) je vizuelni umetnik i grafički dizajner. Školovao se na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti i na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Osnivač je studija za grafički dizajn Studio PURE. Njegovi radovi su objavljivani u Print i Icon magazinima. Izlagao je na samostalnim i brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Radmanovićeva interesovanja su više orijentisana ka vizuelnim umetnostima i eksperimentisanju u grafičkom dizajnu.

Živi i radi u Beogradu.

www.studiopure.net

www.maneradmanovic.com



„INTERCOM“ - SLAVIMIR STOJANOVIĆ / BEOGRAD – IZLOŽBA

Izlozba se zove INTERCOM, skraceno od Internal Communication, i bavi se fenomenom interakcije javnog i licnog, kroz seriju grafizama, koji su realizovani u maniru saobracajnih znakova i odstampani permanentnom akrilik farbom na limenim plocama. Bice izlozeno 15 radova.  Slavimir Stojanovic, u svetu visestruko nagradjivani beogradski dizajner, rodjen 1969. Studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i naVisokoj skoli za dizajn - HDK u Geteborgu, Svedska. Tvorac brenda Futro i suvlasnik dizajn studija Designis. Zivi i radi u Beogradu.

www.slavimirstojanovic.com



RE::MUSIC



22:00h  RE::YEAH! SUPERKVARTET YEAH! / BEOGRAD – KONCERT!

Nekada kvartet, po cemu su i dobili ime. Sada trio sa istim nazivom. Najbliži žanrovski opis ove skupine je: no wave-electro-psiho-disco-punk bend. Zvuče kao rok bend a nisu, zvuce kao elektro bend a nisu. Oni su Superkvartet YEAH!. Spoj mašine i čoveka, spoj elektronike i gitara, spoj klupskog i hipnotizujućeg zvuka i praštećih gitara. Stvaraju stvari atomskom brzinom sa snagom nuklearne fuzije. Superkvartet Yeah! čine: Švaba (bas gitara, električna gitara - Električni orgazam, Rimtutituki, EKV, Rex Illusivi, Du Du A, Dr Spira i Ljudska Bica ), Djurica (vokal) i Žozef (elektronika – Jozzef and The Children, Coffee and Cigarettes).

www.soundcloud.com/superkvartet-yeah



ULAZ BESPLATAN!



PETAK, 03.06.2011.  KULTURNI CENTAR GRAD



RE::MUSIC



23:00h RE-NEW NEW!  JESSICA 6 / NEW YORK – KONCERT!

Za Naomi Ruiz, rođenu i odraslu u Sunset parku, bruklinškom delu Njujorka poznatom kao epicentru stvaranja buntovničkog hip-hopa, pevanje je došlo normalno i pre nego što je počela da izgovara prve rečenice. Nakon objavljivanja debi albuma 2005.godine, Lost In Lust, ima turneju sa CocoRosie, Debbie Harry i Antony & The Johnson's. Njena skorašnja saradnja sa Hercules & Love Affair, zvezdama top lista izdavačke kuće DFA, vodi je na svetsku turneju kao deo trenutno najdimaničnijeg live dance act-a. Guardian joj se čak obraća kao izvođaču koji sa velikim zadovoljstvom ispunjava prostor buduće pop ikone dok njeno izvođenje pesme You Belong zajedno sa Antony & The Johnson's upoređuju sa Alison Moyet iz Yazoo faze.



Naomi se zatim vraća korenima i u studiju sarađuje sa klavijaturistom Morganom Wileyom i basistom Andrewom Raposom, poznatim po svom radu sa Hercules & Love Affair i Automato (DFA). Zajedno su poznati pod imenom Jessica 6 i rade na albumu koji spaja minimalistički elektro, dance, pop i R&B. JESSICA 6, bend na koji bi trebalo obratiti pažnju u 2011.godini, najavljuju svoj novi album za kasno proleće pod britanskom eitketom Peacefrog (Joze Gonzalez, Nouvelle Vague, Little Dragon). Prvi singl White Horse se očekuje u aprilu, početkom maja Prisoner Of Love, njihov drugi singl u saradnji sa Antoneyem Hegartyem (Antony & The Johnsons) a album See The Light krajem maja. www.jessica6music.com



BANDA PANDA / BEOGRAD – DJs / ART PERFORMACE



Cena karte u pretprodaji 400 RSD, na ulazu 600 RSD





SUBOTA, 04.06.2011.  KULTURNI CENTAR GRAD



RE::MUSIC



23:00h



RE:KOMPAKT  POPNONAME / COLOGNE, KOMPAKT – LIVE ACT!

Iza imena POPNONAME krije se muzičar Jens - Uwe Beyer. Rođen je 1978. godine u Fehmarnu, trenutno živi u Cologneu (Nemačka). Pored standardnog objavljivanja u okviru Kompaktovih Pop Ambient izdanja, objavio je nekoliko 12'' za izdavačke kuće FIRM i ITALIC iz Colognea. Njegov debi album iz 2007.godine White Album (Italic) dobija pregršt  pozitivnih recenzija i od nemačkih ali i internacionalnih kritičara. Naredne 2008.godine, sa drugim albumom Suranded By Weather (Italic) probija se do većeg broja publike. Izdao je svoj Hello Gorgeous maxi, Terranova remix, u 2010. sa kojim je bio deo i Immer 3 diska, kompilacijskog mix diska Michaela Mayera, koosnivača Kompakta a prisutan je i u okviru Total 11 kompliacije. Trenutno radi na trećem albumu koji bi trebalo da se pojavi 2011. www.popnoname.de



EWOX / BEOGRAD - DJ



Cena karte u pretprodaji 400 RSD, na ulazu 600 RSD





NEDELJA, 05.06.2011.  KULTURNI CENTAR GRAD



18h



RE::JAPAN  JAPAN / DESIGN / PHOTOS / SUSHI / CONTEMPORARY JAPANEASE MUSIC...



DIMITRIJE STOJANOVIĆ STANISLAV MILOJKOVIĆ ANA TIMOTIJEVIĆ  MONIKA LANG  + MORE



RE::SPEKT, deseti Refract festiva posvećujemo Japanu. Tokom trajanja festivala, u okviru svih programa, omogućićemo svima koji to žele, da ostave svoj prilog za Japan. U nedelju posle podne, u okviru festivala na programu će biti matine gde ćete moći da uživate u savremenoj japanskoj muzici po izboru Dimitrija Stojanovića, probate suši koji će pripremiti naš poznati fotograf i urednik fotografije u dnevnom listu Danas Stanislav Milojković. Videćete i fotografije iz Japana Ane Timotijević. Predstavićemo i kolekciju specijalno dizajniranih bedževa. Svaki posetilac će kupovinom bedža učestvovati u prikupljanju finansijske pomoći Japanu. RE::SPEKT TO JAPAN!



www.refractfestival.net


 



Datum objavljivanja: 17.05.2011.