Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Recipročan horizont Tatjane Kilibarde

U utorak, 14. septembra u 19 časova u Galeriji Centra za grafiku, Pariska 16, otvara se magistarska izložba Tatjane Kilibarde, pod nazivom, "Recipročan horizont". Izložba traje do 27. septembra.

 


Najnovija serija radova Tatijane Kilibarde, pod zajedničkim nazivom INVERZIJE, nastala je s namerom da istraži odnos savremenog čoveka i njegove okoline, kao i borba za očuvanje prirode. U realizaciji magistarskog projekta umetnica polazi od fotografija panorame grada Njujorka iz ptičije perspektive. Manipulacijom u fotošopu , kolažiranjem i rotiranjem fotografija, nastaju nove vizuelne predstave na kojima se guste, solidne betonske zgrade pretvaraju u nebo, dok, u isto vreme, nebo sa vazdusastim oblacima postaje materija.  U daljem procesu  urađen je crtež olovkom, naknadno skeniran i u kombinaciji sa već kompjuterski obrađenom fotografijom digitalno je odštampan. Na ovaj način nastala vizuelna rešenja su nepregledni pejzaži nestvarne atmosfere. Jedini stanovnici ovih pejzaza su ljudi ili vukovi koji se udaljavaju u koloni. Ostaje nejasno da li su oni deo problema ili rešenja ove izvrnute, nestabilne realnosti. 


Tatjana Kilibarda je diplomirala 1999god. na Fakultetu  likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike, u klasi profesora Nebojše Radojeva . Ovom izložbom završava magistarske studije kod istog profesora. Živi i radi u Njujorku.


Portfolio Centar za grafiku i vizuelna istraživanja


Datum objavljivanja: 13.09.2010.