Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Real Presence - Generacija 2010

“Real Presence” proslavlja 10 godina aktivnosti programom koji će se sastojati od izložbi, performansa, razgovora i predavanja, sa učešćem od oko 100 domaćih i inostranih gostiju, afirmisanih umetnika, kustosa i profesora, kao i programa radionice sa učešćem oko 150 mladih umetnika.

 


 


REAL PRESENCE je prvi put realizovan u Beogradu 2001. godine sa intencijom da podstakne otvorene I slobodne forme komunikacije i eksperimentalne, multimedijalne i interdisciplinarne aspekte umetničke saradnje među mladim generacijama. Tokom 9 godina održavanja ova manifestacija je okupila oko 2000 mladih umetnika i studenata nekih od najznačajnijih savremenih umetnika poput Marine Abramovic, Jannisa Kounellisa, Michelangela Pistoletta, Luciana Fabra, Heima Zoberniga, Katharine Sieverding, Tobiasa Rehbergera, Erwina Wurma, Viktorije Vesne i mnogih drugih, koji su svojim „stvarnim prisustvom“ u Beogradu i svojim radovima, intervencijama i energijom obeležili procese otvaranja naše kulturne sredine. Ovaj projekat je inicirao i formirao specifičan model umetničkog workshop-a koji se razvio i u drugim sredinama, i što je posebno važno naglasiti, bio je uključen kao prateća manifestacija, u oficijelni program 51. Bijenala u Veneciji 2005. i 10. Bijenala u Istanbulu 2007. Takođe je održan u jednom od najrenomiranijih italijanskih muzeja savremene umetnosti – Castello di Rivoli i u saradnji sa Internacionalnim Bijenalom Manifesta i prošle godine u saradnji sa Venecijanskim Bijenalom.


Ovogodišnji REAL PRESENCE 10 će se sastojati od tri paralelna programa: predavanja i razgovora sa učešćem velikog broja poznatih internacionalnih umetnika i kustosa; izložbi umetnika koji su bili deo ove manifestacije prethodnih godina i koji su se u međuvremenu afirmisali na široj umetničkoj sceni i radionice posvećene mladim umetnicma i studentima, koji će tokom boravka u Beogradu predstaviti svoje radove, realizovati performanse, prezentacije i intervencije u javnom prostoru. Radionica će se zaključiti izložbama u Kući Legata, Magacinu u Kraljevića Marka, GRAD-u, Kazamatima i na drugim lokacijama u gradu.


 


Datum objavljivanja: 26.08.2010.