Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Readle & Jeremić: Psihogeografsko istraživanje

U utorak, 6. oktobra, 2009. godine u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad, otvara se izložba "Psihogeografsko istraživanje". Autori: Rena Readle i Vladan Jeremić. Kustoskinja izložbe: Gordana Nikolić. Izložba traje do 16. oktobra.

 


Izložba pod nazivom "Psihogeografsko istraživanje" predstavlja aktivnosti umetničkog para Raedle&Jeremić koncentrisanih u poslednjih sedam godina na osobenu praksu "estetizovane dokumentacije" koja se sastoji od medijski različito prezentovanih koncepata, projekata i radova koje su umetnici razvijali i realizovali.


Sam naslov izložbe jasno referiše na letrističko-situacionistički neologizam "psihogeografija" i praksu situacionista koja u konkretnom slučaju podrazumeva transfer i prevođenje ove prakse u određenu geografsko - (prostorno - vremensko) - psihološku kategoriju. Izložba se bavi lociranjem i propitivanjem simptoma u društvu u kontekstu "ekonomske tranzicije" i uzročno-posledičnih poteza lokalno-globalnih politika. U fokusu su one marginalne, ugnjetene i prekarne strukture društva tj. one najfragilnije socijalne zone u kojima se sile moći sistema fatalno sudaraju. Ističu se radovi koji se bave položajem romske zajednice u Srbiji: video  "Belvil" (2009) - o nedavnom rušenju romskih kuća od strane beogradskih vlasti i protestima koji su potom usledili ispred gradske skupštine, projekti "Writing on the Sky" (2008) i "Under the Bridge" (2004); kao i radovi u kojima su protagonisti prodavci sa buvljih pijaca, prekarni radnici, ekonomski migranti i imigranti: "Serija spomenika - Nezaboravni trenuci u životu novobeogradskih radnika i radnica" (2007)", "Sendi" i "Horrorkatze Macht Terror" (2003) - koji se, izmedju ostalog, bave i kritikom informatičko-komunikacijskog potencijala i prezasićenja.


Ovom prilikom će biti predstavjena i publikacija "Psihogeografsko istraživanje" u izdanju MSUV sa teorijskim tekstovima: Suzane Milevske (Skoplje), Sezgin-a Boynik-a (Helsinki), Gordane Nikolić i umetnika.


Raedle&Jeremić rade na zajedničkim projektima od 2002, detektujući, istraživajući i komentarišući stanja u različitim socijalnim okvirima. Oni koriste umetnost kao jedan od mogućih formata za kritiku, imajući aktivnu javnu poziciju u raznim poljima društvenog aktivizma.


Detaljnije informacije su dostupne na web sajtu umetnika: http://raedle-jeremic.modukit.com


 


Datum objavljivanja: 02.10.2009.