Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Razvoj privatnih kolekcija/muzeja u Vojvodini

Balkankut fondacija poziva sve zainteresovane na okrugli sto o temi "Razvoj privatnih kolekcija/muzeja u Vojvodini – osnova za mali i porodični posao", koji će se održati u sredu, 2. decembra 2009. godine u JP "Sportsko poslovni centar Vojvodina" (SPENS) u Novom Sadu, sa početkom u 11 časova.

 


Tema okruglog stola je po mnogo čemu jedinstveno područje gde se sasvim originalno i obostrano korisno sreću kultura i ekonomija, očuvanje i zaštita kulturne baštine, iskazivanje i vrednovanje kulturnih različitosti i identiteta, kao i multikulturno prožimanje i predstavlljanje u raznim vidovima turističke ponude.


Privatne zbirke predstavljaju ogroman neiskorišćeni fond. Reč je o čitavom bloku kulture koji jednostavno ne živi, odnosno živi na margini naše svesti. U ovom trenutku, na osnovu istraživanja, postoji više od 50 relevantnih privatnih kolekcija u Vojvodini.

Bogatstvo koje, na žalost, nije uključeno u kulturni, ekonomski, turistički život, nepoznato i uglavnom nepristupačno široj javnosti. Ljubav pojedinaca koji su stvorili te zbirke i kolekcije, čitave male muzeje, nije dovoljna. Neophodna je društvena podrška kako bi zbirke ušle u kulturni život, a njihovo izlaganje postalo oblik preduzetništva (kulturne industrije) u našoj sredini.

Jedan od ciljeva okruglog stola jeste i priprema za izradu "Studije izvodljivosti – Razvoj privatnih kolekcija/muzeja u Vojvodini – osnova za mali i porodični posao". Ali, naš cilj je i da stavljanjem privatnih zbirki na uvid javnosti, celokupna postojeća kulturna ponuda u Vojvodini dobije nove, nesumnjivo atraktivne sadržaje.


Na razgovor smo pozvali: akademika Olgu Hadžić; akademika Časlava Ocića; prof. dr Gorana Petkovića, državnog sekretara za turizam; Milorada Đurića, pokrajinskog sekretara za kulturu; prof. dr Dragana Bulatovića; Tibora Vajdu, direktora Zavoda za kulturu Vojvodine; Dragana Srećkova, pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturu Vojvodine; Varnju Ernea, pomoćnika pokrajinskog sekretara privrede za oblast turizma, trgovine i usluga; Dušicu Juribašić, višeg savetnika za kulturno nasleđe i javne zbirke u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu; Milana Mincića, pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i javne zbirke; Branislava Savića, direktora projekta Kreativna ekonomija u zapadnoj Srbiji; Milicu Vračarić, direktorku Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća; Vladimira Macuru, osnivača Muzeja Macura; Slobodana Jeremića- Jeremiju, osnivača Muzeja hleba Jeremija, Radmilu Velbabović, osnivača Muzeja Fantazy, Bogdana Erdeljana, predstavnika Muzeja zaboravljenih umetnosti.

U razgovoru učestvuju i Danijela Aćimov i Dimitrije Vujadinović, direktor Balkankult fondacije.


Predviđeno je da prvi deo razgovora traje do 13 časova, a potom će se, posle kraće pauze, rad nastaviti od 14 do 16 časova


 



 


 


Datum objavljivanja: 26.11.2009.