Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Razvoj muzeja u Srbiji

Konferencija ”Pravo dece na kulturu” kao i na školski sajam kulture ”Tržnica ideja”, održaće se u Kulturnom centru Beograda, Kolarčeva 6, 8. i 9. decembra.

 


Konferenciju organizuje Ambasada Švedske u saradnji sa C31 - Centrom za razvoj kulture dečjih prava, Fondom B92,  Kulturnim centrom REX, Beogradskim kulturnim centrom,  i  Muzejom grada Beograda.



Konferencija  se realizuje se uz podršku Grada Beograda - Sekretarijata za kulturu i Sekretarijata za obrazovanje i Ministarstva prosvete i nauke – Školske uprave Beograd, a  u okviru projekta Ambasade Švedske Razvoj muzeja u Srbiji, koji je finansijski podržao Švedski institut iz Stokholma. Na konferenciji će biti predstavljeni primeri dobre prakse koji pokazuju na koji način edukativni programi u muzejima i institucijama kulture mogu da upotpune i obogate proces učenja u školi, sa namerom da se podstakne saradnja između škola i institucija kulture.  Takođe će biti predstavljena iskustva iz Švedske i Srbije u realizaciji edukativnih programa koji su koncipirani prema ciljevima obrazovnog sistema i Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu decu na kulturu i participaciju. Povodom toga, Helen Laršon, Ataše za kulturu Ambasade Švedske izjavljuje: ”Time želimo da, zajedno sa našim partnerima sa kojima sarađujemo u realizaciji ove Konferencije, istaknemo značaj uspostavljanja bliske komunikacije i saradnje između institucija kulture i obrazovnih institucija, kao i mogućnost da takva saradnja predstavlja veoma važan resurs za nastavnike i škole”.



Školski sajam kulture “Tržnica ideja”



U okviru ove konferencije biće pokrenut pilot projekat Školski sajam kulture ”Tržnica ideja” u kome će muzeji, kulturne institucije i organizacije imati priliku  da školama i nastavnicicma predstave svoje edukativne programe. Ovaj projekat ima za cilj da se ispitaju mogućnosti dublje saradnje između škola i muzeja, kao i da se stvori ponuda obrazovnih programa  koje bi beogradske škole mogle da uvrste u godišnje planove nastavnih i vannastavnih aktivnosti.



Konferencija će se odvijati na engleskom jeziku uz simultano prevođenje.


 


Datum objavljivanja: 07.12.2011.