Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Razgovor sa umetnikom // Amar Kanvar (Indija)

U sredu, 20. oktobra u 18 sati u KC Beograda, održaće se razgovor sa umetnikom Amarom Kanvarom iz Indije, koji učestvuje na aktuelnom, 51. Oktobarskom festivalu.

 


Amar Kanvar, jedan od vodećih indijskih filmskih režisera, pripada generaciji umetnika koji rade u dokumentarnom formatu, često s neposrednim političkim i društvenim sadržajem. Njegovi radovi predstavljaju mešavine dokumentarnog filma, poetikom nabijenih putopisa, i vizuelnih ili ilustrovanih eseja na temu ljudskih prava i savremene istorije. Njegovi filmovi se bave pitanjima nasilja, politike, ekologije i seksualnosti. Kanvar je utvrdio osobit stav, režirajući i producirajući preko 40 filmova, pomoću kojih je analizirao ekonomiju i psihologiju moći, koje upravljaju razvojem zdravstva, ekologije, rada, politike, filozofije, umetnosti i zakona. Putem slika, obrednih predmeta, književnosti, poezije i pesme, Kanvar stvara lirske, meditativne filmske eseje čiji cilj nije toliko da predstave traume, ili političke situacije, koliko da iznađu puteve da se one prevaziđu. Njegova umetnost, zasnovana na dokumentaristici, čvrsto je utemeljena u nečemu što je on jednom prilikom nazvao „pitanjima pravde“, tačnije društvene pravde.


Na izložbi 51. Oktobarskog salona Kanvar je predstavljen osmokanalnom videoinstalacijom Prosvetljujuća svedočanstva (2007). Ovaj rad istražuje seksualno nasilje u političkim sukobima na Indijskom podkontinentu. Upotrebom bogatog vizuelnog rečnika, ovaj rad nas vodi iz područja patnje u prostor tihe kontemplacije, u kome elastičnost stvara potencijal za promene. 


Amar Kanvar  je rođen 1964. godine u Nju Delhiju, gde živi i radi. Dobitnik je nagrade Edvard Munk za savremenu umetnost (2005) i brojnih filmskih nagrada. Njegov rad je predstavljen na izložbama Documenta 11 (202) i Documenta 12 (2007), Kasel. 


www.oktobarskisalon.org


 


Datum objavljivanja: 20.10.2010.