Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Razgovor sa Draganom Žarevac

U subotu, 22. maja, 2010. u 13 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14, Beograd, razgovor sa umetnicom Draganom Žarevac, povodom izložbe "Žene, žene", vodiće Jasna Tijardović, istoričarka umetnosti.

 


Teme razgovara će biti višedecenijski rad umetnice na video projektima, od video performansa i instalacija, video ambijentalizacija narativa do autorskih tematizacija ženskog videa, mikropolitike odnosa stvarnosti i istine, zatim video performansi kao direktna obraćanja publici glasom, telom, privatnim detaljima i pokretima, od tema nasilja kompleksno predstavljenih na prethodnoj izložbi Efemerni memorijal (2008) do najnovije izložbe, ambijentalne video instalacije "Žene , žene".


 


Dragana Žarevac (Beograd, 1959.) je likovna umetnica koju zanima odnos između stvarnosti i istine. Obrazovanje u muzici i video umetnosti sticala je u Beogradu, Bombaju, San Diegu i Parizu. Krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina, samostalno ili u saradnji s drugim umetnicima, izvodila je performanse u najvažnijim galerijama bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Kao dobitnik više stipendija francuske vlade realizovala je tri video rada u pariskom studiju Grand Canal. Njeni video radovi prikazani su na brojnim video-festivalima, TV stanicama, izložbama i manifestacijama sirom Evrope (Tejt Modern - London, Centar Zorz Pompidu - Pariz, Muzeo Gugenhajm - Bilbao...), u SAD i u Africi, a prisutni su u kolekcijama u Francuskoj i Nemačkoj. Dobitnica je međunarodnih nagrada za video - Nagrada Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu (1998), Zlatna Sfinga za Opus na Festivalu Video Medeja u Novom Sadu (1999) i Nagrada Galerije "Nadežda Petrović", Čačak, (2005) kao i mnogih priznanja vladinih i nevladinih organizacija. Piše likovne kritike, radi kao selektor na video festivalima i kao autor radionica fokusiranih na odnos između umetnosti i društva.


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 19.05.2010.