Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Razgovor o monografiji Muzej kneza Pavla

Razgovor o monografiji Muzej kneza Pavla. Učestvuju: autori monografije: dr Irina Subotić, moderator, arh. Aleksandar Ignjatović, Lidija Ham Milovanović; i pisac Svetlana Velmar Janković. Ponedeljak 1.mart u 18 časova Konak kneginje Ljubice

 


Istraživanje uloge Muzeja kneza Pavla bilo je tokom druge polovine 20. veka tabu tema, koja se pominjala samo sporadično i skoro po pravilu u negativnom kontekstu. To je stvaralo iskrivljenu i ideološki  prilagođenu predstavu o ovoj muzejskoj instituciji koja je odgovarala aktuelnim političkim potrebama, ali ne i istorijskoj istini. Tekstovi sakupljeni u knjizi Muzej kneza Pavla, sagledavani u toj svetlosti predstavljaju prvi pokušaj da se ova problematika sistemski istraži, protumači i prezentuje široj kulturnoj javnosti.

(iz recenzije prof. dr Miroslava Timotijevića)


Monografija Muzej kneza Pavla je napisana sa željom da s različitih aspekata prikaže jednu od najznačajnijih perioda u istoriji beogradskih muzeja. Ona  upotpunjuje istoriju Narodnog muzeja u Beogradu, baveći se značajnim periodom u njegovom postojanju koji čini Muzej kneza Pavla. Ova monografija će čitaocima omogućiti da saznaju kako je Muzej kneza Pavla, kao jedna od naznačajnijih institucija međuratnog perioda uticao na evropeizaciju i modernizacija Beograda, te kako je kroz spajanje nacionalne i evrprske baštine potpomogao izlazak Beograda na evropsku kulturnu scenu.


 


Datum objavljivanja: 26.02.2010.