Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Razglednice u Srbiji 1895 - 1914

Javno vođenje kroz izložbu "Razglednice u Srbiji 1895 - 1914", održaće se u subotu, 12. decembra, 2009. godine u 13 časova u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Kroz izložbu vodi autorka, Jelena Perać.

 


Muzej primenjene umetnosti iz Beograda, povodom Dana Muzeja 6. novembra, predstavlja izlozbu Razglednice u Srbiji 1895-1914, autorke mr Jelene Perać, kustosa Muzeja.


Od vremena kada su se pojavile u trećoj cetvrtini 19. veka, pa do današnjih izdanja, razglednice - «ilustrovane poštanske karte» - predstavljaju veoma rasprostranjen vizuelni materijal i čine značajan deo vizuelne kulture modernog doba. One pripadaju korpusu novih vizuelnih medija koji su se pojavili tokom 19. veka. Nastanak razglednica u našoj sredini praktično korespondira s pojavom filma, dok im je velika prethodnica i osnova u 19. veku bila fotografija. 


Razdoblje 1895-1914. obuhvata pojavu i produkciju razglednica u prvom periodu njihovog postojanja u Kraljevini Srbiji, odnosno vreme njihovog nastanka, razvoja i širokog rasprostiranja. Prva serija razglednica u Srbiji, u izdanju beogradske knjižare Velimira Valožića, pojavila se 1895. godine, a uskoro su je pratile brojne serije ovog i drugih izdavača. 


Izložba Razglednice u Srbiji 1895-1914 predstavlja pokušaj novog sagledavanja i vrednovanja razglednice kao jedinstvenog vizuelnog artefakta koji je imao mesto i značenje u određenom kulturno-istorijskom i umetničkom kontekstu. Kao nova, popularna vizuelna forma, koja se proizvodila i distribuirala masovno, razglednice su predstavljale snazno komunikaciono sredstvo, čije se delovanje i funkcija u javnosti krajem 19. veka u mnogim aspektima može uporediti s onom koje su u kasnijem periodu preuzeli savremeni masovni elektronski i digitalni mediji. 


Funkcija razglednice kao sredstva masovne komunikacije je u glavnom fokusu prezentacije na izložbi, kao i u studijskom tekstu autorke Perać koji je prati. Na izložbi je prikazano 367 eksponata - razglednica koje se danas čuvaju u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti, Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke grada Beograda, kao i u privatnoj kolekciji gospodina Miloša Jurišića.


Predstavljene su kroz nekoliko segmenata:


1. topografske razglednice (urbani javni prostor, javna zdanja, javni spomenici i predstave prirode),


2. razglednice s predstavama javnih svečanosti i događaja (javne svečanosti i predstave ratnih dešavanja),


3. portretne razglednice (predstave znamenitih ljudi i heroja i predstave naroda),


4. razglednice - reprodukcije umetničkih dela


5. reklamne razglednice. 


Izložbu prati reprezentativna publikacija - katalog, s obimnim studijskim tekstom, bogatim ilustracijama i kataloškim delom. Prof.dr Miroslav Timotijević u recenziji teksta Jelene Perać navodi da je on napisan na osnovu sistematskog istraživanja i dobrog poznavanja referentne literature, a metodološki je strukturiran na modernim teorijama vizuelne kulture. 


Autorka izuzetno elegantne postavke je arh. Bojana Đurović, dok je rafinovano grafičko oblikovanje kataloga delo Dragane Lacmanović.


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


Datum objavljivanja: 09.12.2009.