Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rat i plakat 1914 - 1918

U četvrtak, 6. novembra u 19. sati u Muzeju primenjene umetnosti Beograd otvara se izložba, "Rat i plakat 1914 - 1918". Autor izložbe: Vladimir Čeh, Kustos Izložbe, Slobodan Jovanović, Dizajner vizuelnog identiteta izložbe: Slavimir Stojanović.

 



 


Prvi svetski rat bio je rat plakata. Štampa je donosila informacije, a široku podršku društva obezbeđivao je plakat, jedini (besplatni) mas-medij tog vremena. Plakati tako predstavljaju svojevrsni komentar vremena u kome su nastali.



Na izložbi „RAT I PLAKAT: 1914–1918“ su prikazane tri osnovne faze razvoja medija: prenos informacija, animacija i, na kraju, manipulacija. Izložba prikazuje kako su, na plakatima, iste teme bile saopštavane u različitim kulturama i za ostvarenje dijametralno različitih ciljeva: kako se poruka za istu temu menjala u toku samog rata, kakav je ton imao tekst poruke, kakvu je emociju izazivala slika, itd…



Plakati su, kao jedini mas-medij u vreme Velikog rata, na izložbi posmatrani i prikazani kao istorijski dokumenti, ne ulazeći pri tom u vrednovanje ideja koje promovišu, sa političkog, vojnog, društvenog ili nacionalnog aspekta. Birani su po komunikacijskom efektu, bilo da je reč o temi, vizuelnom ili tekstualnom utisku koji su ostavili na autora izložbe.



Izložba je podeljena u tri dela: „Plakat u svetu“, „Srbija na plakatu“ i „Plakat u Srbiji“.



U prvom delu izložbe „Plakat u svetu” prikazano je sedam najčešćih tema: regrutacija, protivnik, zajam, štednja, dobročinstvo, „reklame”. Sedma tema prvog dela su najčešće korišćeni simboli.



Deo „Srbija na plakatu”, prvi put u celini prikazuje velike akcije prikupljanja priloga za pomoć „Srbiji, partneru u ratu”, koje su organizovane u Francuskoj, Engleskoj i SAD. Pored njih, prikazani su i drugi plakati na kojima je pominjana Srbija, u pozitivnom ili negativnom kontekstu.



U trećem delu „Plakat u Srbiji” prikazani su proglasi koji su bili štampani na teritorijama nekadašnje Austrougarske, sa jedne, i Kraljevine Srbije, sa druge strane.



Izložba će prikazati 200 plakata na panoima i sedam velikih TV ekrana na kojima će biti prikazano više od 500 plakata iz vremena Velikog rata, distribuiranih u petnaestak zemalja na četiri kontinenta (Amerika, Evropa, Azija, Australija).



Posetioci izložbe biće u prilici da, između ostalog, vide i saznaju:

najpoznatiji plakat iz Prvog svetskog rata, samo u prvoj godini štampan je u tiražu od 4 miliona primeraka;

kako je Srbija prikazana na plakatima ratnih protivnika, a kako na plakatima saveznika;

kako su izgledali plakati za promociju i danas poznatih robnih marki kao što su Barberi, Voterman, Bovril, Nestle…

za šta su, pored Crvenog krsta, bili korišćeni simboli Plavi i Zeleni krst.



Tokom trajanja izložbe biće održan simpozijum na dve osnovne teme: umetnička i komunikaciona vrednost plakata, kao i više predavanja sa temama iz oblasti oglašavanja. U završnici izložbe objaviće se ilustrovani katalog sa simpozijuma i izložbe kao i reprint kataloga "Oglasi u staroj srpskoj štampi 1834/1915" Zagorke Janc.



Datum objavljivanja: 05.11.2014.