Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rastislav Škulec: Remix, Refresh, Restart

Rastislav Škulec: Remix, Refresh, Restart, Skulpture, instalacije i drugo 1988-2013. Kustoskinja izlozbe: mr Suzana Vuksanovic, otvaranje: petak, 29. novembar 2013. u 19h, Velika sala MSUV

 


Od svojih prvih samostalnih izložbi održanih krajem osamdesetih godina prošlog veka u kultnoj novosadskoj Žutoj kući, do 1996. kada po vlastitomkazivanju gubi interes za izlaganje i potpuno sepovlači iz umetničke javnosti, a onda od 2000. godine do danas, kada beležimo njegove povremenejavne umetničke nastupe, Rastislav Škulec je umetnik koji se svojim radom zalaže za konstantnu proveru umetničkog i ličnog identiteta, neprestano tragajući za vlastitim egzistencijalnim mestom kroz direktne ili skrivene metaforičke i aluzivne iskaze.Vođena sumnjom i intuicijom Škulecova umetnička akcija je promišljeni individualni čin, a njegov svakodnevni rad povezan je, kako sam kaže, sa prevazlaženjem sopstvenih granica. Na početku i tokom devedesetih godina prošlog veka značaj radova Rastislava Škuleca proizašaoje iz činjenice da su predstavljali najranije primere radikalnih i međuzavisnih promena koje su se istovremeno odvijale unutar jezika i crteža i slike i skulpture. Kontraverzni, subverzivni, duhoviti, (i)racionalni i ironični pristup i radni postupak i danas karakteriše njegov način realizacije umetničkih radova bez obzira na medij, tehniku, upotrebljeni materijal ili (ne)raspoloživi prostor za izlaganje i intervenciju.


Izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine sastoji seod najmanje dva isprepletena segmenta:

1. Pogled unazad tj. mini retrospektiva sa podsećanjem na ključne radove iz osamdesetih i devedestih godina prošlog veka,

2. Izbor iz nedavne odnosno tekuće Škulecove produkcije. Monografskim katalogom, koji je u pripremi, biće obuhvaćena sledeća polja delovanja umetnika:skulptura, crtež, slika, instalacija, kao i njegov pedagoški rad i društveni aktivizam. Uz Škulecov samostalni rad biće obrađena i problematika rada u kolektivu ( Apsolutno skulpturalno), ali i anonimne intervencije u polju društvenog i umetničkog sistema (Apsolutno Frakcija).

SuzanaVuksanović

"Izložbe, kako samostalne tako i kolektivne, često prati sumiranje rezultata određenog vremenskog perioda ispunjenog radom na problemu koji se prežvakan i upakovan onda prezentuje kao rezultat postavljen unutar određenih granica... Po ovome nikad ne bih izložio ništa. Moj svakodnevni rad je povezan sa prevazilaženjem sopstvenih granica, na večitom dijalogu između slike i skulpture.Nezadovoljstvo zbog ograničenosti slike, kao scene ispunjene vizuelnim sadržajem, je još na samom početku bavljenja slikarstvom rezultiralo potenciranjem njene telesnosti kroz objekte a zatim i skulpture. Skulptura je, sa druge strane, još više potencirala problem prostora. Ova izložba je namera bez unapred datog odgovora."


Rastislav Škulec, Tekst u kataloguizložbe, Galerija „Žuta kuća“, Novi Sad, jun 1990.

„Moji radovi su, pre svega, konceptualne izjave i ja volim da ih posmatram na tradicionalan način. Recimo, ja sam skulptor antropomorfnih oblika čije je izobličenje dovedeno do krajnjih granica, tako da se antropomorfna struktura ne nalazi čak ni u tragovima... Bavim se instalacijama jer me interesuje statička nepostojanost, opasnost da se prilično težak komad od metala iznenada sruči na pod i zauzme definitivni,vodoravni položaj, i ostvari smisao u kojem se vodoravno shvata kao pasivno-mrtvo, nasuprot uspravno-živom. Ova instalacija pruža mogućnost da se iskaže nemogućnost fizički stabilnog odraza. Smrt za života, odnosno hodajuća smrt je motiv i sadržaj ovih radova. Ne želim da posežem za psihoanalitičkim simbolima, radije se obraćam simulaciji psihotičnog stanja, katatoničnosti, ispoljavanju krajnjeg stepena depresije koja se javlja usred traume bez jasno definisanog uzroka. “ Rastislav Škulec, Tendencije devedesetih: diskretni modernizam , kat.izl, Centar za vizuelnukulturu „Zlatno oko“, Novi Sad, 16. april – 26. maj 1996.




Rastislav Škulec (Lug, 1962) Diplomirao 1989. na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Jedan od osnivača "Žute kuće", 1988. gde je iste godine imao i svoju prvu samostalnu izlož bu . Sa Zoranom Pantelićem 1990. osniva umetničku grupu Apsolutno skulpturalno koja deluje do 1993. Izlagao na gotovo svim značajnijim grupnim i problemskim izložbama tokom devedesetih i dvehiljaditih godina u Novom Sadu,Vršcu, Kikindi i Pančevu. Radi kao likovni pedagog u više osnovnih škola u okolini Novog Sada (Mladenovo, Šangaj, Begeč,Futog ). Živi u Begeču.


 


Datum objavljivanja: 27.11.2013.