Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Raška škola arhitekture

Obeležavajući Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Galeriji fresaka svečano će biti otvorena taktilna izložba Raška škola arhitekture. Otvaranje izložbe je 3. decembra u 12. časova.


 


Izložba je realizovana u okviru projekta Taktilna galerija srednjovekovnih spomenika izožba predstavlja rezultate saradnje Narodnog muzeja sa švedskom nevladinom organizacijom Kulturna baština bez granica (CHwB) i fondacijom Stavros Niarchos.




Izložbu čine taktilne makete Bogorodičine crkve u Studenici, pirga Svetog Save iz Hilandara, manastira Žiče, Sopoćana, Dečana i manastira Gradac. Pored srednjovekovnih spomenika posetioci će imati mogućnost da, zahvaljujući čulu dodira, osete i upoznaju izuzetnu kamenu plastiku manastira Studenica. Svi izloženi eksponati biće opremljeni legendama na Brajevom pismu, dok će izložba biti upotpunjena katalogom štampanim krupnim slovima i Brajevim pismom, uz pomoć koga ćemo sagledti specifičnosti spomenika Raške arhitekture.

Kvalitetom postavke i inovativnošću interpretacije kulturnog nasleđa, taktilna izložba Raška škola arhitekture pomera granice klasičnog prezentovanja, zahvaljujući čemu će publici, a naročito deci, slepim i slabovidim osobama, i drugim osobama sa invaliditetom biti omogućeno da dodirom i bez ograničenja, spoznajući detalje, sagledaju veličanstvenost celine.




Taktilna izložba Raška škola arhitekture samo je jedan u nizu projekata realizovanih sa željom da se stvore uslovi da svi zainteresovani postanu aktivni učesnici u interpretaciji i brizi o baštini. Zahvaljujući Niarhos fondaciji Narodni muzej je dobio mašinu za štampanje na Brajevom pismu, te je katalog koji će pratiti ovu izložbu samo jedno od izdanja zahvaljujući kome će slepe i slabovide osobe imati prilike da se upoznaju sa izuzetnim zbirkama Narodnog muzeja.




Autor izložbe i kataloga je Ivan Kručičan, kustos Odeljenja za edukaciju Narodnog muzeja.


 



Datum objavljivanja: 30.11.2011.