Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rasadnik Biljane Đurđević

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u sredu, 3. marta, 2010. godine u 19 sati otvara se izložba slika autorke Biljane Đurđević, pod nazivom, "Rasadnik". Radovi sa izložbe mogu se pogledati do 4. aprila.

 


Slike Biljane Đurđević uvek iznova izazivaju različite čulne senzacije i reakcije. Napustivši okvir enterijera, kojem je bila verna poslednjih petnaestak godina, Biljana se predstavlja novim ciklusom slika kojima je šuma scenski okvir, a u tematskom ostaje dosledna ispitivanju ljudskog karaktera i tenzijama koje ga prate, tabuima i snovima. Dramatični narativni realizam i dalje je prisutan u tretmanu ljudske figure i pozadine. Pozadina slike nije obrađena kao ravna površina koja svojim sadržajem (floralni motivi) opominje i uznemirava, ali i dalje potencira brutalne elemente stvarnosti. Same figure koje su postavljene u stojeći ili ležeći položaj, frontalno ili okrenutih leđa, pojedinačne ili u grupi, ispunjene su emocijama čiji intenzitet pojačava slikarkinu težnju da nezainteresovanost za ljudsko biće preoblikuje u želju za njegovom identifikacijom.

Na izložbi u Likovnoj galeriji biće predstavljeno pet novih slika Crvena traka, Trava će sve prekriti, Rasadnik, Vresište i Vrt, koje su nastale u periodu od novembra 2009. do marta 2010. Preciznost kojom slika svaki detalj na slici, bilo da je reč o pločicama kupatila ili bazena, tapetama ili o šumskom predelu (koji se pojavljuje kao novi element na najnovijim slikama) pokazuje neiscrpnu posvećenost umetnice u istraživačkom postupku i njenu predanost u minucioznoj obradi odabranog motiva.


Biljana Đurđević (1973) je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti (Odsek slikarstvo) u Beogradu. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Izrael, Švedska, Nemačka, SAD, Francuska, Grčka, Austrija, Italija, ...).


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 01.03.2010.