Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Réalités Nouvelles

U subotu uveče 21. septembra 2013. u pariskom Parc Floral, u prisustvu velikog broja zvanica, otvoren je 67. po redu salon Réalités Nouvelles (Nove Realnosti), najpoznatiji međunarodni salon apstraktne umetnosti.


 


Na salonu je prvi put srpska delegacija, sa izborom od osam umetnika, prisutna u svojstvu počasnog gosta, zajedno sa Kinom i SAD. Prisutne je pozdravio u prigodnom govoru novoimenovani Ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić, ukazujući na tradicionalno dobre odnose između Srbije i Francuske. Prisutnima se obratio i Milija Belić, redovni učesnik salona, najzaslužniji za gostovanje srpskih umetnika u Parizu, i zahvalio se komitetu salona na ukazanom poverenju.

Srpsku delegaciju, kojoj je posvećen veliki publicitet u francuskoj prestonici i koja je izazvala veliko interesovanje, predstavljaju Mira Brtka, Marko Vukša, Ana Knežević, Saša Pančić, Branka Kuzmanović, Miodrag Mlađović, Goran Čpajak i Jelena Jocić.

Salon Réalités Nouvelles, koji neguje sve tendencije u okviru apstraktne umetnosti, organizuje se pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva kulture i okuplja svake godine 400 umetnika iz celog sveta u domenu slikarstva, vajarstva, crteža, grafike, fotografije i instalacija.  Salon, koji će trajati do nedelje 29. septembra 2013, vidi u proseku oko 12000 posetilaca.

Više informacija na sajtu Salona :

http://www.realitesnouvelles.org/


 


 



Datum objavljivanja: 23.09.2013.