Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Raka Jovanović i Zoran Rajšić u Remontu

U ponedeljak, 23. novembra u 19 časova otvaranje u Galeriji Remont , Raka Jovanović "Quel beau monde" i Zoran Rajšić, "IN MEMORIAM SRPSKOM SELU: DNK za veštacku oplodnju". Izložba traje do 4. decembra, 2009. godine.

 


Radovi ova dva autora imaju zajednicku temu FRAKTALA kao polazište ili ishodište svojih istraživanja. U jednom slucaju u pitanju je "pozajmljivanje" iz sveta ideja, algoritama i matematike i pokušaj njihove materijalizacije, a u drugom izražavanje umetnickim formama fraktala.


 


Raka  Jovanović:  "Quel beau monde"




Ovim radom nastavljam svoja umetnička istraživanja na temu fraktala. Ona su posvećena estetskim i  matematičkim karakteristikama koje sam proučavao razvijanjem novih i korišćenjem postojećih algoritama za njihovo generisanje. Problem  mojih radova je materijalizacija fraktala koji pripadaju svetu ideja, algoritama i matematike. Prekidanje jaza između ova dva prostora vršio sam digitalnom štampom, laserskim graviranjem i pravljenjem mozaika. Ovakvi radovi i ako su postojali u materijalnom svetu i dalje su ostajali savršeno tačni i pravili jak kontrast na sve nesavršenosti i nepravilnosti koje postoje u  svetu van računara.  Ovaj put idem u suprotnom smeru, rad ostaje u mašini i samo se može posmatrati. Animacija kombinuje savršenu tačnost  fraktala i slike neimenovih ljudi sa interneta. Ove slike su zapravo odgovori koji se dobijaju od internet pretraživača na pitanja poput rođenje, detinjstvo, ljubav, strast... Da bih dobio ovakvu animaciju bilo je potrebno razviti i novi algoritam i pretvoriti ga u program.


Raka Jovanović rođen je u Beogradu 1978. godine. Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, diplomirao na Matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta, na smeru računarstvo i informatika. Magistrirao je na istom fakultetu s temom Softverska implementacija opšteg simulatora. Na doktorskoj tezi radio u Institutu za fiziku, Beograd i predavao na Megatrendu. Trenutno zaposlen u TAMU Qatar kao saradnik – istraživač u naučnom odeljenju.


Izložbe i ostalo:


"Demijurg je postao veštiji" samostalna izložba, Dom omladine, Beograd, 2008.

http://www.domomladine.org/en_US/news/130/22.html,

http://www.domomladine.org/en_US/news/140/22.html


 


Zoran Rajšić:  IN MEMORIAM SRPSKOM SELU: DNK za veštačku oplodnju  digitalni foto-print kolaži




Ova serija vizuelnih kompozicija proizašla je iz trogodišnjeg interdisciplinarnog istraživanja u okviru projekta "Mit kao sudbina" na kome sam radio kao član grupe BAZAART iz Beograda. Kao materijal za rad odabrao sam biljke iz dvorišta kuće mojih roditelja u kojoj sam proveo prvih petnaest godina života. Geografija tog dvorišta sastavni je deo mog identiteta, sa biljkama sa kojima delim elemente od kojih su nam sastavljena tela po principu kruženja materije. Iznikle iz tla sačinjenog od mog urina, suza, sperme, krvi, fekalija i znoja, one jednako nose deo mene kao što sam i ja njih gazio, jeo i pio, i tako ih ugradio u sebe. Na ovaj način započeo sam proces rada sopstvenim tkivom da bih došao do lične priče, sopstvenog mita kao sudbine. Proces rada kretao se od tradicionalne tehnologije ručne izrade papira čije delove sam skenirao, zatim kadrirao određene segmente i gradio kolaže u formi fraktala koristeći savremenu digitalnu tehnologiju pri čemu se nisam bavio fraktalima sa stanovišta nauke već isključivo kao umetničkim formama. Papir sam pravio u dvorištu i u kući mojih roditelja, a digitalne kompozicije u stanu gde sada živim. Put razvoja umetničkog medija poklopio se tako sa putem moje individuacije.


Zoran Rajšić




Zoran Rajšić -  Vizuelni umetnik i performer. Rođen 1972. godine u Beogradu (SFRJ). Živi i radi u Beogradu u Srbiji. U poslednjoj deceniji je imao par samostalnih i više kolektivnih izložbi, kao i izvedenih performansa u otadžbini i inostranstvu.  Dugogodišnji je član umetničke grupe BAZAART iz Beograda, a svoja znanja i saznanja iz oblasti vizuelnih i izvođačkih umetnosti proširuje u sklopu master programa MAPA (Moving Academy for Performing Arts – Amsterdam) u Srbiji.


Portfolio Remont


Datum objavljivanja: 23.11.2009.