Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Radomir Đukanović: "Milisavljeva kuća..."

Otvaranje samostalne izložbe pod nazivom ''Milisavljeva kuća ili šta ti vozi zet sad'' Radomira Đukanovića zakazano je za 29. mart u 20h u Inex galeriji i otvorena je do 9. aprila, 2014. godine.


 


"Milisavljeva kuća ili šta ti vozi zet sad"

Samostalna izložba Radomira Đukanovića /  29.03 – 09.04.2014.



Sve je počelo kada je Radomir  kao mali dečak video kako je njegov komšija Mićo trodimenzionalnim slovima napisao svoje ime. Radomiru se sviđa  kako umetnost ozbiljne stvari pretvara u neozbiljne, i obrnuto.  Njemu  je prvenstveno zabavno to što radi.

Teško je opisati Radomirov proces nastanka rada, iako je dugogodišnjim bavljenjem taj proces  već  razvijen u, na oko, prostu šemu : na više polja se radi istovremeno a nikad se ne zna šta će na kraju ispasti. Rad na slici je neposredan, bez grandioznih priprema. Neko bi rekao da vozi u rikverc jednosmernom ulicom dok pandur pije vinjak na raskrsnici. Ali nije tako. Radomir zna šta radi, iako on možda ne misli uvek tako.

Radomira mnogo nervira opšta zaljubljenost ljudi u, na primer, automobile. Automobili su ljudima vrhunac u materijalnom I duhovnom smislu. Decu bi tukli, a automobile mazili. Radomir ume lepo da nacrta automobil u dva-tri poteza , i sviđa mu se da to radi. Radomir nema automobil. On u atelje ide taksijem, kao gospodin čovek, a ne kao rob sopstvenog automobila.



Radomir Đukanović  je rođen 1978. / diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini 2003. godine na slikarskom odseku.


 


 



Datum objavljivanja: 27.03.2014.