Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Rabbitland Ane Nedeljković

U četvrtak, 8. aprila, 2010. godine u 19 sati u Likovnoj galeriji, Kulturnog centra Beograda otvara se samostalna izložba autorke Ane Nedeljković, pod nazivom, "Rabbitland". Izložba se može pogledati do 2. maja.

 


Instalacija Rabittland Ane Nedeljković predstavlja zamišljenu projekciju jednog ironičnog modela idealnog sveta koji mlada beogradska umetnica kreira pomoću sveta Zečeva Bez Mozga kao aktera priče. Karakteristika ove umetničke endeme vrste od stotinak primeraka je u tome da su oni sasvim specifična bića obojena pink bojom, izbezumljenog pogleda i sa rupom u glavi umesto mozga. Populacija naseljava pink roze teritoriju koja je nešto između ratne zone i favele, a njihove kuće su sazidane, zazidane, ograđene od jeftinih materijala, kartona i plastelina. Život koji zečevi žive na ograđenom prostoru je svojevrsna groteska jer oni kao stanovnici naselja, njegovi građani, služe kao pokusni kunići za samo tri vrste aktivnosti koje mogu i u obavezi su da ostvaruju u okruženju: udaraju glavom o zid, glasaju na izborima koji se u Rabbitlandu održavaju jednom dnevno, i opslužuju svoj Facebook profil. Sama izložbena postavka Rabittland sastoji se od 3 segmenta: pored naselja od gusto zbijenih kuća i gusto raspoređenih stanovnika po naselju, ima i 3 spot animacije na monitorima posredstvom kojih publika ima uvid u događaje koji se dešavaju u unutrašnjosti kuća, dok se Facebook profil Zečeva može pretraživati na samoj izložbi ali se posetioci mogu i naknadno uključiti  i sa svojih kućnih kompjutera pratiti život zečeva u Rabbitlandu u Likovnoj galeriji. Rabittland Ane Nedeljković je zanimljiva postavka na više komunikacijskih nivoa, umetničkih i simboličkih, ponajpre zbog toga što je izložba ironična kritika političke situacije na ovim prostorima, svojevrsna paradigme onoga što nam se dešava u realnom svetu, predstavljena na satiričan i zabavan način za posmatrača koji se nađe u zemlji pink zečeva i uključi u niz njihovih apsurdnih životnih i ideoloških situacija.


 


Ana Nedeljković je rođena u Beogradu 1978. Studirala je fiziku na Fizičkom fakultetu u Beogradu i diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Kod  profesora Čedomira Vasića je magistrirala i doktorirala na istom Fakultetu. Studijski je boravila u Beču 2007. kao stipendista Kulturkontakta.  Aktuelna izložba Rabbitland je njen doktorski rad. Samostalno je izlagala na pet izložbi u referentnim galerijama u Beogradu i Beču. Na grupnim prezentacijama i manifestacijama učestvovala je u Beogradu - na BELEF-u, Aprilskim susretima u SKC-u, izložbi finalista nagrade Mangelos u Kontekst galeriji, kao i na festivalima Video medeja u Novom Sadu, AKTO festivalu u Bitolju, itd.


 


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 06.04.2010.