Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Queer Salon

Izložba Queer salon u Beogradu predstavlja aktivističku intervenciju koliko i izlagačko-umetnički poduhvat. 5 - 10 oktobar, foaje dvorane Kulturnog centra Beograd

 


Zašto bi jedna izložba bila aktivistička intervencija ili pak politička praksa? Zato što su homofobija i ksenofobija u jednoj maloj evropskoj zemlji rastrzanoj traumama i ekonomskom krizom dostigle svoj vrhunac. Nezaposlenost, prezaduženost, sprega mafije, banaka i ratnih profitera, marginalizovanje radnika u kulturi i intelektualaca, čini svaku kulturalnu intervenciju političkom, a posebnu onu u kojoj benefit nije finasijske prirode a volonterski aktivizam sredstvo iskrene borbe i glasa protiv homofobije. Kulturalni aktivizam i savremena umetnost su često, posebno u zatvorenim, homofobičnim društvima, jedan od načina da se otvoreno predstavi identitet, ali i način da se iskaže revolt protiv represije.


Queer Salon predstavlja radove renomirane/i umetnice i umetnice/i koje/i su proteklu deceniju bile/li aktivne/ni u procesima konceptualnog promišljanja i vizuelnog osmišljavanja queer identiteta u javnom prostoru. Iako potpuno diverznih likovnih jezika, politika u umetnosti, generacija i medija u kojima stvaraju, zajednički horizont radova jeste zastupanje eksplicitnosti queer ideniteta sa akcentom na gay identitet, kao i činjenica da su učesnici i učesnice aktivno učestovale/i tokom poslednjih godina u okviru emancipacije LGBT diskursa u javnoj sferi u Srbiji i Srbije u inostranstvu.


Na ovogodišnjem Queer salonu izlažu:

Aleksandar Maćašev (Njujork/Beograd), Biljana Cincarević (Beograd), Dejan Milićević&Jelena Karleuša (Beograd), Draško Bogdanović (Sarajevo/Toronto). Ivana Savić (Niš), Jelena Jelača (Beograd), Mirko Ilić (Njujork), Rena Raedle&Vladan Jeremić (Beograd/Berlin).


Umetnički direktor ovogodišnjeg Queer Salona je Boban Stojanović a kustos je Vladan Jeremić.


Uključivanjem umetnica i umetnika kao i javnih kulturnih prostora u kojima je moguće prikazati njihovu umetnost, javnosti se šalje jasna poruka o otvorenosti jednog društva, o postojanju solidarnosti i podrške među ljudima, ali o kontinuitetu LGBT/queer kulture u Srbiji.

Ovaj momenat je posebno važan, s obzirom na to da se 2010.godine obeležava i 20 godina gej-lezbejskog aktivizma u Srbiji. Istovremeno, i možda najvažnije, šalje se nedvosmislena poruka LGBT populaciji da su dobrodošli članovi/članice ovog društva!


 


Datum objavljivanja: 05.10.2010.