Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Putovanje u svet naših želja

Izložba sa radionice održane od 9. - 11. aprila , "Putovanje u svet naših želja", otvara se u sredu, 18. aprila u 13. sati u Domu kulture Roma Leskovac.

 


Umetnica Rena Raedle je vodila radionicu sa mladima uzrasta od 10 do 15 godina, razgovarajući sa njima o njihovim snovima i stremljenjima, ali i preprekama koje imaju u njihovom ostvarivanju. Ona će pokušati zajedno sa polaznicima da dekonstruiše uspostavljeni stereotipni prikaz romske manjine, ali i da mladim Romima otvori prostor da se slobodno izraze i aktivno menjaju svoju društvenu ulogu.


Rezultati radionice su digitalni kolaži koji se predstavljaju na izložbama u Leskovcu

(18. april, 13:00, Dom kulture Roma) i Beogradu (24. april, 19:00, KC REX).


Sedmoro mladih Roma i Romkinja je pokazalo svojim radovima na koji način žele da se predstave svetu, koja im je najveća želja u životu, šta bi želeli da rade i o čemu sanjaju. Uz vođstvo umetnice Rene Raedle, oni su za tri dana napravili svoje digitalne kolaže. Na izložbi ćete imati prilike da vidite radove Marije Saitović, Sade Šabanović, Cace Demirović, Nezira Šaćirović, Danijele Amzić, Slavice Bećirović i Emilije Ajdarević.


Radionica i izložba se realizuje u saradnji sa Resurs centrom Leskovac i Domom kulture Roma Leskovac i deo je programa MISLI O DRUGIMA - MISLI O SEBI koji se sinhronizovano organizuje u jedanaest gradova Srbije tokom aprila.Namera serije događaja MISLI O DRUGIMA - MISLI O SEBI je da podstakne kritičku debatu o reprezentaciji nacionalnih manjina u političkom i kulturnom životu u Srbiji i da promoviše socijalnu pravdu, solidarnost, jednakost i jednaka ljudska prava za sve građane i građanke Srbije.


Produkcija projekta: Fond B92, u organizaciji Kulturnog centra Rex i u saradnji sa partnerima u jedanaest gradova Srbije. Realizaciju programa MISLI O DRUGIMA - MISLI O SEBI je omogućila Uprava za ljudska i manjinska prava (Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu), u sklopu programa "Kalendar ljudskih prava 2012".


 


Datum objavljivanja: 17.04.2012.