Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Putopisi Olge Đorđević

U Galeriji Centra za Kulturu Rakovica, Miška Kranjca, u periodu od 15. do 29. marta, 2012. godine, održava se samostalna izložba slika autorke Olge Đorđević, pod nazivom, "Putopisi".


 


Zvonimir Kostić Palanski (iz predgovora kataloga):

…''Olga stvara na svojim slikama razglednice gradova koje poznaje, na način kako ih ona doživljava, ali, ono što češće čini, i gradova u kojima nikada nije bila, u kojima bi zapravo htela da bude. Ona putuje u svojoj viziji i imaginaciji na plavoj na istok, na crvenoj na jug, na beloj na zapad, na crnoj na sever, ali je žuta ta koja je uvek vezuje za zemlju. Ona putuje kroz metropole sveta i prenosi ih na svoja platna sigurnim potezima četkice sa bogate palete. Otuda i imamo pred sobom putopise, putopise sa proteklih i budućih putovanja, i slike koje nose nazive Amsterdam, Stokholm, Pariz, Njujork, Kopenhagen, Rim,... I onda kad koristi faktografiju, ona se na vrlo vešt način od nje oslobađa, čuvajući tako prostor za buduće i još nedoživljene impresije, koje će opet biti samo njene.

U njenim slikama, iako su na prvi pogled apstraktne, imamo evokaciju stvarnosti, ali nemamo puni doživljaj te stvarnosti, a još manje vremena, odnosno njegovog proticanja. Boje pulsiraju u zatečenom ritmu, stvaraju određenu unutrašnju tenziju, ali smo svedoci samo jednog neponovljivog, zarobljenog trenutka. I dok nas nazivi slika zavode da možda obratimo pažnju samo na arhitekturu, dotle nas boje opominju da mi to ustvari prelistavamo intimni dnevnik slikarke i putujemo kroz njen unutrašnji svet."




Olga Đorđević je rođena u Nišu 1985 godine.  Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Nišu na Odseku za likovne umetnosti 2009 godine u klasi vanrednog profesora mr Katarine Đorđević.Završila specijalističke akademske studije studijskog programa Slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu 2010 godine. Student je treće godine doktorskih akademskih studija studijskog programa Slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi redovnog profesora mr Đura Radonjića.  Član ULUS-a od 2012. godine. Izlagala je na više od 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Imala je 4 samostalne izložbe. Učestvovala u više likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade za crtež  na Internacionalnom takmičenju učenika umetničkih srednjih škola Takasaki 2001, u Takasakiju u Japanu.  Godine 2008. je kao student četvrte godine realizovala  projekat za mozaik sa temom “MOST”, koji je trajno ugrađen u hol zgrade Univerziteta u Nišu.  Godine 2009. je bila stipendista Fonda za mlade talente „Dositeja“ Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije.


 



Datum objavljivanja: 12.03.2012.