Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Prva aukcija Arte Galerije

U organizaciji Arte galerije 29. decembra održaće se novogodišnja aukcija umetničkih dela srpske umetnosti, u najvećoj meri, 20. veka. Aukciji će prethoditi dve izložbe, koje će od 17. decembra biti postavljene u dve Arte galerije i od 27. u galeriji Progres.

 


U galeriji u Takovskoj 20 biće postavljena izložba lotova koji hronološki pripadaju domaćoj umetnosti prve polovine dvadesetog veka, od kojih se neka dela mogu izdvojiti kao veoma reprezentativni predstavnici pravaca kojima pripadaju. Među tim delima naći će se jedan ženski portret Save Šumanovića nastao u maniru tipičnom za kasni period ovog čuvenog slikara, ali i radovi drugih čuvenik kolorista poput Ivana Radovića, Zore Petrović ili Milana Konjovića, zatim dela intimista Nedeljka Gvozdenovića i Cuce Sokić, kao i mnogih drugih umetnika koji su svojim radom obeležili ovaj, za rađanje srpske moderne umetnosti, izuzetno značajan period. Među radovima koji će se naći na aukciji značajno mesto zauzimaju dela Petra Lubarde, slika kojom je 1965. darivao svoje najbliže rođake, i Ivana Tabakovića, dok je Radomir Reljić predstavljen karakterističnim radom impozantnih dimenzija.


U Arte galeriji u Svetogorskoj 29 na predaukcijskoj izložbi biće prikazana dela koja pripadaju korpusu savremene domaće umetnosti. Među njima značajno mesto zauzimaju radovi “srpskih Francuza” Dada Đurića, Ljube Popovića, Đorđa Ivačkovića, kao i Vladimira Veličkovića, koji je na aukciji Arte galerije zastupljen sa jednim izuzetno reprezentativnim uljem nastalim početkom osamdesetih godina prošlog veka. Osim ovih umetnika, biće zastupljeni drugi savremeni autori čije se stvaralaštvo po svom značaju aktivno upisuje u udžbenike istorije umetnosti, poput Raše Todosijevića, Dušana Otaševića, Bore Iljovskog, Damnjana, Mrđana Bajića i mnogih drugih umetnika. 


Kuriozitetom ove aukcije moglo bi se smatrati jedno delo Stevana Todorovića koje hronološki ne pripada konceptu aukcije jer je nastalo u 19. veku, a koje predstavlja skicu za jedno čuveno delo istog autora koje se nalazi u Narodnom muzeju. Ono što ovu aukciju takođe izdvaja i čini posebnom u odnosu na slične događaje jeste prisustvo radova mladih umetnika, čime Arte galerija još jednom pokazuje težnju ne da samo ojača umetničko tržište kada su u pitanju oni umetnici za koje interesovanje publike i kolekcionara već uveliko postoji, već i da ga uspostavi kada je reč o mladim i još uvek neafirmisanim umetnicima. 


Izložbe su otvorene do 27. decembra, a nakon toga sva dela se premeštaju u galeriju Proger gde će se 29. decembra održati i licitacija sa početkom u 18 časova. Svi zainteresovani ljubitelji umetnosti moći će pre aukcije da se upoznaju sa radovima u katalogu aukcije koji će od početka izložbe biti dostupan u obe Arte galerije.


Više o aukciji...


 


Datum objavljivanja: 15.12.2009.