Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Prostori za razmišljanja Milana Nešića

U četvrtak 6. decembra sa početkom u 20.30h u Galeriji U Podrumu, Kosančićev venac 20., otvara se samostalna izložba slika Milana Nešića pod nazivom Prostori za razmišljanja.


 


Galerija "U Podrumu" ovog puta beogradskoj publici predstavlja slike Milana Nešića koje osim tradicionalnih slikarskih postupaka podrazumevaju i apliciranje i kolažiranje. Milan Nešić slikama i slikama-objektima duhovito govori o situacijama i impresijama iz svakodnevnog života. Kroz formu beleške, apstrahovanim formama intrigira posmatrača i motiviše višeznačnost interpretacija.

 

Milan Nešić rođen 1976. godine u Sremskoj Mitrovici. Upisao je Fakultet likovnih umetnosti u Prištini 1997. godine. Diplomirao na  Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2003. godine. Danas je asistent na Akademiji klasičnog slikarstva  na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostrantvu i dobitnik je godišnje nagrade Akademije umetnosti za slikarstvo 2003. godine, kao i nagrade Perspektivni kao najbolji mladi stvaralac u kategoriji slikarstvo Art klinike, Novi Sad takođe 2003. godine.



"Još od trenutka kad je početkom prošlog veka (1913) Dišan konceptualizovao praksu uvođenja predmeta (iz) svakodnevne upotrebe u korpus/kontekst umetnosti ― diskusije na temu odnosa između (svakodnevnih) predmeta sa jedne, odnosno tela/dela sa druge strane, nimalo ne gube na svojoj aktuelnosti. Među  poglavljima te ― uvek aktuelne i nikad do kraja ispričane priče ― nalazi se i slikarski opus Milana Nešića, koji prisustvo materije (materijala) na crtežima i platnima koje radi uvodi već sa svojim ranim, studentskim radovima.



Opredeljujući se za strategiju malih pomaka, opus Milana Nešića predstavlja kontinuirano kretanje i stalno nadograđivanje (gomilanje, svođenje, pročišćavanje, akumuliranje,...) stilskog (formalnog) obrasca koji je ovom slikaru već obezbedio široku prepoznatljivost što samo po sebi uopšte nije mali domet."  (iz teksta kataloga: Nebojša Milenković)


 



Datum objavljivanja: 03.12.2012.